Ontspullen met Marie Kondo – goed of slecht nieuws?

Leestijd: 3 minuten

Ontspullen, het is helemaal hot. Marie Kondo is een van de bekendste opruimgoeroes en velen gebruiken haar KonMari-methodiek. Is dat goed of slecht nieuws?

Laat ik beginnen met wat ‘ontspullen’ eigenlijk is. Ontspullen betekent niet dat je afstand doet van al je spullen. Wel betekent het volgens ensie.nl: overbodige spullen weggooien, weggeven of voor een klein bedrag verkopen om zo min mogelijk onnodigs te bezitten; zich van overbodige spullen ontdoen; spullen wegdoen.

Ontspullen – ik ben voor

En ja, het wegdoen van overbodige spullen, daar ben ik helemaal voor. Een opgeruimde omgeving zorgt voor een opgeruimd hoofd. Een omgeving waarin je je thuisvoelt, geen onnodige tijd kwijt aan het zoeken naar spullen, dingen aanschaffen die je nog wel hebt maar gewoon niet vindt… Voor de thuiswerker is het extra fijn; je kunt je echt helemaal focussen op je werk. En zo zijn er nog wel een heleboel redenen op te sommen om dan toch echt eens te (gaan) ontspullen.

Maar ook hier geldt; er zijn vele ontspullen-wegen. Een hele populaire methodiek is die van opruimgoeroe Marie Kondo, de KonMari-methode. Zij pleit ervoor om alles in een keer op te ruimen. Prachtig, want dan kun je echt een punt zetten achter bijvoorbeeld het opruimen van je kleding. Daarna is het slechts een kwestie van bijhouden wat je bijna geen tijd kost. Dus an sich juich ik deze methode toe.

Kleine stapjes

Tegelijkertijd, je moet maar net de tijd en de energie hebben om in een keer je hele keuken of al je kleding op te ruimen. Bovendien weet iedereen met een jong gezin, dat als je denkt zo’n moment te hebben, de kinderen daar weleens anders over denken. Zat situaties dus waarbij kleine stapjes zetten in het opruimen beter passen. Bijvoorbeeld door elke dag 10 minuten op te ruimen, een keer een kast of plank aan te pakken, enzovoorts.

Of, een andere situatie waarbij kleine stapjes handiger zijn, is de situatie waarin wij als gezin zitten. We zijn nog maar kort geleden verhuisd vanuit een appartement naar een huis met drie trappen (spierpijn!) Ook dat vraagt om een andere organisatie dan we gewend zijn. Bij het inpakken zijn natuurlijk al veel spullen weggegaan, maar bij het uitpakken gebeurt dat gewoon weer.

Van tevoren opruimen

Van tevoren kun je nog niet precies weten hoe en of je alles gebruikt. Ja, van sommige dingen is dat heel vanzelfsprekend zoals je tandenborstel en je bed, maar van heel veel ook nog niet. In het begin zoekt iedereen zijn of haar nieuwe weg in het huis en past routines aan.

Ik merk dat mensen die ik spreek dat gek vinden van mij als opruimcoach. Die lijken de verwachting te hebben dat ik van tevoren alles heb uitgedacht. Dat hebben we expres niet gedaan. Ik ben ervan overtuigd dat je daaromheen je spullen moet organiseren, niet andersom. Zo komt bij ons in huis de stofzuiger nu al op een andere plek te staan dan waar ik van tevoren had verwacht.

Ontspullen met ViaRosa is maatwerk

Dus ja, de KonMari – methodiek, het geeft mooie handvatten maar nee, je kunt ze niet altijd, bij iedereen en overal zomaar toepassen. Vandaar dat ik ook met klanten eerst een intakegesprek houd. Tijdens dit gesprek maken we kennis, ik vraag naar de gezinssituatie, beschikbare tijd en welk doel klanten willen bereiken, en we bekijken samen de ruimte(s) waarom het gaat. Deze informatie gebruik ik om een inschatting te maken van de tijd die we nodig hebben en welke methode het beste past.

En ja, dat kan Marie Kondo zijn, maar ook een andere, zoals dit 5-stappenplan (Sorteren – Afdanken – Plek toewijzen – Bundelen – Onderhouden) of de 20/20-regel bij twijfel over spullen (kun je het in 20 minuten voor € 20,- of minder ergens halen? Dan kan het weg). Dus ik vind het goed nieuws dat Marie Kondo’s methode zo enthousiast wordt ontvangen, ik vind het slecht nieuws als dat zich vertaalt in druk die wordt gevoeld om het precies zo te doen zoals zij adviseert als dat niet in je leven past.

 

Meer informatie over hoe mijn werkwijze en welke methoden ik daarbij in kan zetten

Geplaatst in Gezin, Huishouden, Opruimen, Ruimte, Spullen.