Hoe erg is het om dingen te vergeten?

Leestijd: 3 minuten

Hoe erg is het om dingen te vergeten? Mijn eigen zus schrijft nooit wat op vanuit de gedachte dat als ze het niet onthoudt, het niet belangrijk genoeg is. Geldt dat ook voor ons als gezin?

Leuk principe, als het niet belangrijk genoeg is, vergeet je het, anders onthoud je het wel. Ik heb het ook overwogen. Vroeger – voor ik onderdeel uitmaakte van ons huidige gezin – schreef ik ook niets op. Maar ja, als ik daar nu mee begin, dan vergeet ik bijvoorbeeld de presentjes voor pedagogisch medewerkers en leerkrachten. Dat kan ik mijn dochter niet uitleggen. Net zoals zijzelf niet uit kan leggen dat zij als enige met lege handen staat.

Dingen niet vergeten – verantwoordelijkheden verdelen

Dus ja, dan toch op zoek naar bij mij passende manieren om de ‘belangrijke’ dingen niet te vergeten. Inmiddels heb ik door dingen zelf te proberen een paar verschillende methoden om grip te houden.

Dit begint met de verdeling van wie waar verantwoordelijk is. Kinderfeestjes bijvoorbeeld zijn de verantwoordelijkheid van mijn man Mark. Hij zorgt voor de cadeautjes en het halen en brengen.

Gezamenlijke digitale agenda

Kinderfeestjes en andere afspraken die voor het gezin van belang zijn komen in onze gezamenlijke digitale agenda. Zoals bezoekjes aan de tandarts, zwemles, uitjes, speelafspraken, vakanties, opvangdagen, etc.

Eigen agenda’s

Daarnaast heb ik nog een agenda voor mijn eigen afspraken en een voor mijn werkafspraken. Voor mij werkt dat heel goed: in één oogopslag kan ik zien of ik wel of niet direct op een uitnodiging in kan gaan.

De andere dingen niet vergeten

Boodschappenlijst

De boodschappen doen zijn mijn verantwoordelijkheid. Daarvoor gebruik ik een whiteboard in de keuken waarop iedereen zijn of haar wensen of constateringen op kan schrijven, ik zorg dan dat het in huis komt.

To-do’s op het werk

To-do's werk opschrijven -niet vergetenVoor alle to-do’s en ideeën die met werk te maken hebben gebruik ik een uitwisbaar notitieboek (Elfinbook). Met tabjes voor de verschillende klanten en opdrachtgevers, en voor ideeën voor blogs of mijn website. Ook als ik een bijeenkomst bijwoon, of dit nu een cursus of netwerkevenement is, noteer ik de ideeën die ik er opdoe in mijn notitieboek.

Heb ik mijn notitieboek niet bij de hand, dan gebruik ik de app Boomerang. Heel eenvoudig stuur ik daarmee mezelf per e-mail een kort bericht of een foto.

De dingen die ik toch vergeet

Dingen niet vergetenEn dan komt het punt waar ik nog niet helemaal uit ben, waar ik ongeveer mee begon, namelijk de presentjes, knutselbenodigdheden en andere dingen voor op school. Soms komen die berichten zo kort dag, dat ik geen idee heb hoe en wanneer ik ervoor kan zorgen. Of we hebben het wel bedacht, maar zijn het vergeten in de waan van de dag. Oeps…

Gezinnen die mij om hulp vragen is het soms teveel geworden. Dat gevoel heb ik dus soms ook, zeker als ik nu weer even bij elkaar zet hoeveel lijstjes en tools we gebruiken om het dagelijks leven te organiseren.

Goed organiseren kan je leren

Mijn ervaring is dat met een goede organisatie alles beter gaat. Dus spreek af wie de kinderen haalt, bedenk van tevoren wat je gaat eten zodat je niet last-minute door een supermarkt hoeft te rennen en stem taken af. Maak dus die lijstjes maar schrijf alleen op wat je echt belangrijk vindt – mijn zus indachtig: zo elimineer je ook de onbelangrijke dingen.

Met dit advies in handen zijn sommige gezinnen die ik heb ondersteund gebruik gaan maken van Google Nest om to-do-lijsten en / of hun boodschappenlijst in bij te houden. Zoek ook een methode die bij jullie past en probeer dat een tijdje uit. Bespreek regelmatig hoe het gaat en pas jullie manier aan waar nodig. Oefening baart kunst.

En ja, soms vergeet je iets. Dat is niet erg, dat gebeurt iedereen weleens ?.

Meer niet vergeten

Door te bepalen wat belangrijk genoeg is voor op je to-do-lijst: Tijd is schaars, hoe ga je daar bewust mee om?

Geplaatst in Gezin, Huishouden, Kinderen, Thuistaakverdeling.