Hoor jij jezelf weleens ‘ja’ zeggen tegen spullen die je niet nodig hebt? Wat dacht je bijvoorbeeld van de broodbakmachine, de ongebruikte ijsmachine of een koffiezetapparaat terwijl je geen koffie drinkt. Je bent de enige niet. Ik zie het regelmatig om me heen, ook bij klanten.
Hoe zorg je ervoor dat je alleen spullen ontvangt waar je ook echt wat mee wilt/ kan? En hoe zeg je nee tegen deze goedbedoelde stroom van spullen waar je niets aan hebt? In dit artikel motiveer ik je ‘nee’ te zeggen en reik ik je handvatten aan om dit op een fijne manier te doen.
Goede bedoelingen
Mensen bieden vaak hun eigen afdankertjes aan met de beste bedoelingen. Bijvoorbeeld omdat ze denken dat je iets nodig hebt, of omdat ze er zelf moeite mee hebben iets weg te doen dat nog te gebruiken is.
Tegelijkertijd zijn zij ook gewoon op zoek naar een nieuwe bestemming voor hun spullen. En dat hoeft echt niet altijd bij jou te zijn. Want voor je het weet zit jij met spullen die je niet nodig hebt en/ of niet in jouw stijl zijn.
Ik vind wel een bestemming – achterin de kast
Je kunt natuurlijk denken bij spullen die je aangeboden krijgt dat je die zelf uitzoekt en wegbrengt. Maar voor je het weet slibt je huis vol met dingen die jullie niet gebruiken, want wanneer heb je nou tijd om alles uit te zoeken? En, vervelender nog, die dingen versperren je de weg naar wat je wel nodig hebt. Denk maar aan de kast die niet meer open kan of de spullen die juist achterin de kast belanden.
Zeg nee tegen spullen
Bovendien ben jij de enige die weet wat je eventueel wel nodig hebt. En dat is ook meteen een manier waarop je ‘nee’ kunt zeggen tegen spullen. Zeg bijvoorbeeld: “lief dat je aan me/ ons denkt. Op dit moment hebben we het niet nodig, bedankt!”
Zo laat je waardering zien voor het gebaar – en voorkom je toch dat jij met de afdankertjes komt te zitten. Want eerlijk is eerlijk, het zijn afdankertjes, hoe goed bedoeld ook. Denk eventueel mee over een andere plek waar het naartoe kan, bijvoorbeeld door te attenderen op een goed doel waarvan je weet dat die nog wel op zoek zijn naar specifieke spullen.
Vraag tijd en wees eerlijk
Twijfel je of je iets nodig hebt? Laat dat weten en vraag wat tijd om erover na te denken. Heb het er eventueel ook over met je partner.
Wees eerlijk, geef aan dat je ergens al genoeg van hebt en laat zien dat je het gebaar waardeert. Vertel er ook bij dat je bezig bent met het opruimen of organiseren van je huis en dat je het zelf aangeeft als je naar iets op zoek bent. Je zult merken dat als je dat herhaalt, mensen minder vaak iets uit zichzelf zullen aanbieden.
Kom erop terug
Tot slot, zelfs als je ‘ja’ hebt gezegd op een aanbod mag je daarop terugkomen. Wacht daar niet te lang mee, dan kan diegene snel op zoek naar een andere bestemming voor zijn of haar afgedankte spullen.
Meer
Spullen organiseren en georganiseerd houden