Waarom, wanneer en hoe kinderen laten helpen in het huishouden?

Leestijd: 3 minuten

Gezellig bijpraten met een vriendin bij mij thuis. Het is mijn vrije dag en de jongste van ruim twee jaar is ook thuis. We drinken (lauwe) thee en mijn dochter Janna knoeit waarop ze naar de keuken gaat, een doekje pakt en het schoonmaakt. De ogen van mijn vriendin vallen zowat uit haar kassen. “Hoe krijg je dat voor elkaar?” en later “is dat niet zielig?”.

Daarom: kinderen helpen graag in het huishouden

Kinderen helpen graag bij het huishoudenOm bij de tweede vraag te beginnen, nee zeker niet. Kinderen doen je namelijk graag in alles na, bovendien willen ze helpen. En vraag één, hoe je dat voor elkaar krijgt, door ze te laten doen wat ze eigenlijk willen. Samen ontdekken we langzaamaan dat Janna steeds meer kan. En trots dat ze dan is! “Kijk eens!” roept ze als ze voor het eerst iets heeft gedaan zoals helpen bij het ophangen van de was.

Hierdoor begint ze ook zelf steeds vaker om klusjes te vragen, of gewoon uit te voeren. Dan staat ze ineens de kast te poetsen. Niet dat het altijd nodig is, maar wanneer wij dan zelf aan de slag gaan, twijfelt Janna niet en helpt mee. En ja, het kan gebeuren dat je dan sommige dingen zelf af moet maken of dat dingen meer tijd kosten.

Hoe? Huishouden als quality time

Dat is niet erg, sterker, dat is leuk! Ik zie het samen doen van het huishouden, of dit nu de was is of stofzuigen, namelijk als fijne tijd samen. Wij nemen er de tijd voor en praten bij, zetten een lekker muziekje op en maken het samen gezellig.

Beloon jezelf en je kinderen na afloop bijvoorbeeld door iets leuks te doen of met een kop thee (en een koekje). Zo wordt het huishouden ook door de kinderen later niet als iets vervelends ervaren, maar als iets wat er gewoon bij hoort en ook gezellig kan zijn.

Waarbij kunnen kinderen helpen?

Wat kunnen kinderen in het huishouden doenDat verschilt per kind. Onze jongste staat al te helpen bij het snijden van fruit (oké, met een kindermes en alleen nog bananen…), terwijl onze oudste op die leeftijd daar nog geen interesse in toonde. Dat is dan ook meteen het belangrijkste advies dat ik kan geven; sluit aan bij de interesse van je kind.

Laat hem of haar bijvoorbeeld de pannetjes en potjes uit de kinderkeuken zelf afwassen en afdrogen. En ja, dat kan in het begin best wel een waterballet opleveren. Maar voor je het weet staan ze je ook te helpen bij de gewone afwas. Stimuleer ze zelf hun bord naar de keuken brengen na het eten, en later de afwas ook in de vaatwasser te zetten.

Huishoudelijke klusjes voor kinderen per leeftijdscategorie

Vanaf 2 jaar kun je zeker kinderen mee laten doen in het huishouden. Laat ze spullen in de prullenbak doen, was in de wasmand of wasmachine of wasknijpers aangeven wanneer je de was ophangt. Wanneer je kinderen 4 jaar zijn, kunnen ze helpen met stofzuigen en bij het koken. Later kunnen kinderen de vaatwasser uitruimen, kleding vouwen of afstoffen.

Op zoek naar meer inspiratie voor wat je kinderen kunt vragen per leeftijdscategorie? Download dan mijn werkbladen ‘Grip op huishouden‘. Onderdeel daarvan is een overzicht van mogelijke klusjes per leeftijd. Gratis en voor niets!

Lees ook Je huishouden organiseren met kinderen: een routekaart
En Opruimen met kinderen leuk? Met deze aanpak wel!

Nog meer inspiratie voor klusjes per leeftijdscategorie vind je op de website van Ouders van nu.

Geplaatst in Huishouden, Kinderen.