Opruimtips van Sanne

Leestijd: 3 minuten

Lentekriebels = opruimkriebels! Niet voor niets dus dat het van 21 tot en met 25 maart Nationale Opruimweek is. Komende week geef ik elke dag een opruimtip. Voor opruimtips put ik uit eigen ervaringen maar ook uit die van anderen. Vandaar dat ik spreek met Sanne de Bruin (32), van nature erg gestructureerd.

We spreken elkaar in een café in Voorburg op een zonnige zaterdagochtend. Sanne en ik hebben het over het beroep professional organizer, een vak dat haar goed past met haar opgeruimde karakter.

Sanne en haar gezinWie is Sanne

Net als veel andere vrouwen combineert Sanne werk, zorg en huishouden. Ze maakt deel uit van een gezin dat bestaat uit zoon Yves (1,5 jaar), man Emile en zijzelf. Samen wonen ze in een eengezinswoning in Den Haag.

Kind brengt chaos – Sanne brengt structuur

“Een kind komt niet alleen, die brengt veel chaos met zich mee,” aldus Sanne. Dit terwijl zijzelf een grote behoefte heeft aan controle. Vandaar dat met de komst van Yves het verlangen van Sanne naar structuur groeide en dat ze nog meer dan anders aan het opruimen sloeg.

En dat is te zien; kom je bij Sanne thuis, dan valt op dat alles een vaste plek heeft. Maar ze is ook weleens te enthousiast aan het opruimen geweest: “Had ik allemaal antracieten dozen voor in de kast met spullen erin. Maar ik zag niet meer wat erin zat dus ik was van alles kwijt.”

De gouden opruimtips van Sanne

opruimtips van Sanne: labelprinterAls ik Sanne vraag naar haar gouden tip voor opruimen hoeft ze dan ook niet lang na te denken: “Een labelprinter!” En daar sluit ik me graag bij aan. Zo geef je spullen eenvoudig een vaste plek. Hierdoor ben je minder tijd kwijt aan het zoeken naar spullen. Ook weet iedereen uit het gezin waar spullen horen en dat maakt het opruimen eenvoudig voor iedereen.

Voor meer opruimtips ga naar voor het optimaal opruimen van spullen.

Het belang van een goede thuiswerkplek

Toen we moesten thuiswerken, kozen Sanne en haar man Emile ervoor dat samen op een kamer te doen. Dit bleek niet de gouden greep. Integendeel, daar waar Sanne er een clean desk policy op nahoudt, overgehouden aan de periode dat ze bij Apple werkzaam was, plakt haar man graag overal post-its als geheugensteuntjes.

Dit maakte dat het voor Sanne een plek werd met te veel afleiding. Voor haar was dat dus niet de beste plek om te werken. Nu heeft ze een hoekje in het huis geclaimd door daar een bureau te plaatsen. En na elke werkdag is niet meer te zien dat ze er gewerkt heeft. Alle spullen komen dan weer op hun vaste plek.

Wil jij net als Sanne een ideale thuiswerkplek? Weet jij al wat voor jou (niet) werkt? Bekijk de 9 aandachtspunten voor jouw thuiswerkplek.

Sanne ruimt samen op

En heeft zoon Yves wat van zijn moeder? “Ja, we ruimen graag samen op. Zelfs zijn laarsjes waarvoor maar een klein plekje is, zet hij netjes neer.’ Sanne is ervan overtuigd dat kinderen het leuk vinden om te helpen en taakjes uit te voeren.

Ook daar sluit ik me bij aan. Bovendien denk ik dat het belangrijk is opruimen en helpen in het huishouden onderdeel te maken van de dagelijkse structuur van kinderen. Hiermee blijft het ook op langere termijn voor hen normaal een steentje bij te dragen aan het gezin.

Weten wat je kinderen kunt vragen? Lees dan mijn artikel Waarom, wanneer en hoe kinderen laten helpen in het huishouden?.

Meer opruimtips?

Dit artikel is verschenen in aanloop van de Nationale Opruimweek van 21 t/m 25 maart 2022. Ik en mijn collega’s geven deze week tips en organiseren allerlei activiteiten.

Voor mijn tips ga je naar mijn Instagram of Facebookpagina. De activiteiten van mijn collega’s vind je op de website van NBPO.

Geplaatst in Gezin, Kinderen, Opruimen.