Thuiswerken: 9 aandachtspunten voor de beste werkplek

Leestijd: 3 minuten

Een zucht van verlichting klinkt er bij veel jonge gezinnen, de kinderen kunnen weer naar school en de kinderopvang! Het thuiswerken duurt dan nog wel even, nu zijn ouders wel vrijer in waar in huis ze dat doen. Mooi moment om op zoek te gaan naar de beste werkplek voor jou met deze 9 aandachtspunten.

Thuiswerken is here to stay. Volautomatisch doen we dat weer op zolder, in de logeerkamer of aan de eettafel. Maar is dat voor jou wel de beste werkplek? Gebruik de volgende aandachtspunten om daarachter te komen.

1. OmgevingGeluid bij inrichten thuiswerkplek

Werk je goed als het heel stil is om je heen of houd je juist van geroezemoes? Thuis kun je bijvoorbeeld de radio aanzetten, op zoek gaan naar optimale stilte met een noise cancelling koptelefoon. Of je kunt tot de conclusie komen dat je naast een draaiende wasmachine eigenlijk best productief bent…

2. Werkzaamheden

Noteer waar je dagelijks de meeste tijd aan besteed. Is dat het beantwoorden van e-mails, schrijven van stukken of heb je juist veel online meetings?

3. Motivatie

Wat motiveert jou? Krijg je energie van muziek, uitzicht op natuur of foto’s, van zonlicht of bloemen? Kijk je graag naar buiten of leidt dat je alleen maar af? Uit onderzoek van TNO blijkt bijvoorbeeld dat planten een rustgevend effect hebben.

4. Planning voor thuiswerken

Ga na wanneer je goed werkt. Is dat ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds? Ga gedurende het dagdeel dat je het beste werkt op zoek naar een passende plek. Dat doe je door te letten op die hiervoor gaande punten. Dus geluid, licht en of dat wat je motiveert aanwezig of aan te brengen is.

5. Inrichting werkplek

Nu je de beste plek hebt gevonden die aansluit bij de taken die je het meesteOnline meeting uitvoert, komt het erop aan de werkplek goed in te richten. Het kan er zelfs op uitdraaien dat je twee plekken hebt. Denk maar aan een kantoor, daar zijn vaak ook stilte-werkplekken, plekken ingericht voor overleg en voor telefoneren. Thuis kun je denken aan bijvoorbeeld een werkplek in een inbouwkast en een aan de keukentafel, afhankelijk van je werkzaamheden.

Vergader je bijvoorbeeld veel online? Zorg dan voor goed licht, de lichtbron moet voor je zijn zodat anderen je goed kunnen zien. Overweeg de aanschaf van een goede microfoon, bijvoorbeeld een headset of een losse. Zorg ten slotte voor een goede, rustige achtergrond.

Focus

6. Realistisch plannen

Plan realistisch en time dat aansluitend op wanneer jij het beste met zoveel mogelijk focus werkt. Dat stuk schrijft een stuk moeilijker ’s ochtends als je eigenlijk ’s avonds op je best bent.

7. Grenzen thuiswerken en vrije tijd

Breng grenzen aan in werktijd en vrije tijd. Zorg ervoor dat je in je vrije tijd niet wordt geconfronteerd met je werkspullen door ze aan het einde van de dag op te bergen in een krat of doos. Of doe de deur dicht van je werkplek, of dat nu een goed ingerichte kast is, studeerkamer of de zolder.

Zorg er ook voor dat, indien je partner of huisgenoot ook thuis is, weet wanneer je (on)beschikbaar bent. Zo houd je goed de focus vast.

8. Even onbereikbaar

OK, partner/ huisgenoot weet dat je niet beschikbaar bent, je bent tijdens je beste dagdeel bezig met een moeilijke klus; krijg je meldingen van je mail, Facebook, groepsapps, schoolapp, etc.? Laat je niet afleiden en zet het uit voor de tijd die je gepland hebt voor je klus.

Op je telefoon doe je dat door de ‘Niet-storen’ -functie in te schakelen. Voeg belangrijke telefoonnummers toe aan je favorieten, die kunnen jou telefonisch bereiken, de rest niet. En check je mail alleen wanneer het jou uitkomt en zet notificaties van je computer ook uit.

9. Orde scheppen rond je werkplek

Ten slotte, een goed systeem voor je spullen draagt bij aan een betere focus. Plaats spullen die je veel nodig hebt binnen handbereik. Vind je het moeilijk gefocust te blijven in een rommelige omgeving? Dit stappenplan helpt jou orde te scheppen.

Hulp nodig? Neem vrijblijvend contact op.

Meer lezen over balans en werkplek

Voor meer informatie over het instellen van je werkplek; Hoe stel ik mijn werkplek goed in? – HC Health

Meer balans tussen werk en vrije tijd: Dag drukte, hallo balans!

Geplaatst in Werk.