Duurzame keuzes zijn ingewikkelde keuzes

Leestijd: 4 minuten

Goed nieuws! Steeds vaker maken we bewust de keuze voor het kopen van een tweedehands cadeau. Dat is een duidelijke duurzame keuze stap, maar eerlijk is eerlijk, het is niet altijd gemakkelijk.

duurzame keuzeVooral in december, de feestmaand bij uitstek, staan we voor uitdagingen. Cadeaus, versieringen, lichtjes, eten, feestelijke outfits – allerlei zaken die de donkere maanden aangenamer maken. Het maken van duurzame keuzes is in het dagelijks leven al een uitdaging, en in deze periode des te meer.

Geen keuze = geen impact

Niets kopen zou natuurlijk het allerbeste zijn – want dat heeft de minste impact op het milieu. Maar dat is een behoorlijke omslag. Bovendien, daar ben ik open over, ik hou van spullen en in het bijzonder van boeken en kleding. Hoewel ik geleidelijk minder koop, en steeds vaker tweedehands, laat ik me af en toe nog verleiden, zoals net voor het schrijven van dit blog, met een nieuw shirt uit de uitverkoop dat ik eigenlijk niet nodig had.

Duurzame kinderen

Het wordt mij gemakkelijker gemaakt duurzame kledingkeuzes te maken voor onze kinderen. We ontvangen regelmatig tweedehands kleding van vrienden met oudere dochters, wat een feestelijke modeshow oplevert van Nora en Janna! Daarnaast gaan ze vaak met Mark naar de bibliotheek voor een stapel geleende boeken. Nora, onze boekenwurm, verslindt ze, en ik heb mijn lidmaatschap bij de bibliotheek recent nieuw leven ingeblazen om zelf ook duurzamer met boeken om te gaan.

Reizen en eten

Duurzame keuzes beperken zich niet tot kleding, boeken of cadeaus; het strekt zich uit tot bijvoorbeeld reizen. Hoewel we nog steeds elke twee jaar naar Portugal vliegen vanwege familie daar, is dat niet de meest duurzame keuze. Als het gemakkelijker zou zijn, zouden we met de trein gaan. Ook eten we nog steeds ongeveer twee keer per week vlees en vis, wat ook niet de meest duurzame keuze is.

Meestal kan ik hier prima mee leven, maar soms bekruipt me het gevoel dat het beter moet. De kunst is een balans te vinden die bij me past, wetende dat deze balans steeds verandert met de context. De (steeds vaker vegetarische) bitterbal op een borrel voelt anders dan de hamburger die ik zelf bak.

Duurzame boodschappen

Nu ik het er toch over heb, ik zou eigenlijk veel meer verpakkingsvrij willen winkelen om mijn ecologische voetafdruk te verminderen. Tegelijkertijd laten we vanwege tijdbesparing de boodschappen bezorgen met de nodige plastic verpakkingen en tassen. Het anders doen zou meer tijd vergen, een keuze die ik nu (nog?) anders maak.

Duurzaam opruimen in het huishouden

Het draait niet alleen om wat er binnenkomt, maar ook om hoe je omgaat met spullen die weggaan. In een eerdere blog besteedde ik er al aandacht aan: Duurzaam opruimen. Thuis zorgen we ervoor dat we afval en spullen waar we afstand van doen goed scheiden. En dat is nog niet zo eenvoudig.

Duurzaamheid en praktische uitdagingen

Zo merk ik in werk vaak dat veel mensen graag willen bijdragen aan duurzaamheid, maar vaak niet weten hoe. Vooral als het gaat om de afvalinzameling, vinden velen dat best ingewikkeld. Met name gezinnen met opgroeiende kinderen hebben te maken met een spullenstroom van speelgoed en kleding, maar ontberen de tijd en ruimte om keuzes te maken en de juiste plek te vinden.

Duurzaamheid en rommeligheid

Het resultaat is niet alleen een uitdaging om het huis opgeruimd te houden, maar ook om op een duurzame manier met overtollige spullen om te gaan. Verschillende categorieën moeten allemaal op specifieke manieren worden gescheiden, maar de regels verschillen per gemeente en soms zelfs wijk. Zo mag het plastic in grote delen van Den Haag sinds kort weer bij het restafval (het wordt daarna gescheiden), maar nog niet overal.

Opruimpraktijk en duurzaam leven

Het opzetten van een recyclestation in huis dat aansluit bij de regels van je gemeente kan hierbij helpen. Denk daarbij aan het toewijzen van bakken aan een specifieke stroom. En dan niet alleen aan voor papier, glas, GFT of plastic, maar ook voor kleine apparaten, speelgoed en kleding. Is een bak vol, breng het dan naar de juiste locatie, of dat nu een ondergrondse afvalcontainer, een goed doel of de kringloopwinkel is.

Door aparte bakken te plaatsen in huis voor elke afvalstroom, maak je het voor jezelf makkelijker grip te krijgen op de spullenstroom en deze zo duurzaam mogelijk af te voeren. Zo sla je twee vliegen in een klap: je draagt bij aan duurzaamheid en je houdt je huis opgeruimd.

Geplaatst in Duurzaam, Opruimen, Ruimte, Spullen.