En ineens is het de laatste werkdag voor de feestdagen, heerlijk. De laatste loodjes waren zwaar. Deadlines, cadeautjes, etentjes hier of toch daar, wat maken we voor het diner op school… Te midden van deze hectiek vormt de structuur die wij thuis als gezin hebben mijn redding.
Want ondanks mijn diepgewortelde overtuiging dat uit chaos de mooiste dingen kunnen ontstaan, besef ik tegelijkertijd het belang van structuur. Een blik op de feestdagen bevestigt dit. Misschien organiseer je zelf een groot diner, of schuif je ergens aan. Wat zou er gebeuren zonder structuur?
Feestdagen: gestructureerde gezelligheid
Zonder structuur zouden de feestdagen een rommelige keuken zijn van last-minute boodschappen. Ik zou compleet overgeleverd zijn aan de grillen van de dag. Maar door van tevoren na te denken wat je gaat doen, met wie en voor wie, houd je zelf de regie. Jij bent allang klaar met behulp van je gedetailleerde boodschappenlijst en iedereen weet wat hij of zij kan doen.
Misschien organiseer je wel een kerstdiner, -lunch of brunch, maar neemt iedereen wat mee. Of heb je van tevoren alles in huis en de voorbereidingen zodanig getroffen dat ook jij gezellig aan tafel kan zitten in plaats van het grootste gedeelte van de tijd in de keuken te staan, of snel nog naar de supermarkt te rennen. Wel zo gezellig!
Opruimen en huishouden: structuur is onmisbaar
Opruimen en huishouden lijken misschien minder feestelijk, ze vormen wel de ruggengraat van een goed georganiseerd en ja, ontspannen, gezinsleven. Een vaste plek voor spullen, een doordacht administratiesysteem en het regelmatig inplannen van opruimtijd zorgen niet alleen voor een opgeruimd huis, maar ook voor gemoedsrust.
Structuur als bondgenoot
Het begint ’s ochtends wanneer de kinderen zich klaarmaken voor school of opvang. Dankzij een vaste ochtendroutine hoef je niet steeds opnieuw te bedenken wat er moet gebeuren. Dit bespaart niet alleen jou, maar ook je kinderen tijd, omdat ze precies weten wat er van ze verwacht wordt. Met de jaren kunnen ze steeds meer zelf doen, van kleding uitzoeken tot het smeren van hun boterhammen. Dit gestructureerde begin van de dag legt de basis voor een soepel verlopende dag.
Structuur: vrij- of saaiheid
Structuur, voor velen klinkt het nogal saai, misschien zelfs als het ingaan van een burgerlijk leven vol sleur. Dat was ook mijn initiële beeld van structuur, maar met de tijd heb ik ontdekt dat structuur, vooral met een gezin, juist zorgt voor vrijheid. Het stelt je in staat om meer op de automatische piloot te doen, om ergens op te bouwen.
Dit creëert ruimte om de dingen te doen die je echt wilt doen. Een gestructureerd huishouden betekent minder tijd kwijt zijn aan het zoeken naar spullen, niet constant achter de feiten aanhollen, en niet elke dag hoeven bedenken wat je gaat koken. Dit is kostbare tijd die je kunt gebruiken voor andere zaken, alleen, met je partner, vrienden of gezin.
Het idee dat structuur saai is, is een misvatting. Structuur biedt juist de vrijheid om spontaan te zijn. Wanneer de dagelijkse taken en huishoudelijke klusjes zijn georganiseerd, blijft er ruimte over voor onverwachte en leuke momenten. Structuur maakt het mogelijk om te plannen én te genieten van spontaniteit.
Georganiseerd leven = ontspannen leven
Ik ben zelf tot de conclusie gekomen dat structuur de sleutel is tot succes in bijna alle aspecten van het leven. Van feestelijke diners tot het dagelijkse huishouden, van het halen van deadlines tot weekendjes weg, structuur vormt de basis. Het biedt de rust en zekerheid die nodig zijn om te genieten van de momenten die er echt toe doen.
Meer
Een eerder pleidooi van mij ten gunste van structuur: Pluk de dag en plannen: vriend of vijand
Hulp om structuur toe te passen in jouw drukke gezinsleven: Weekschema als gezin: de voordelen en weekschema toepassen
Nog meer redenen voor structuur komt bij Womens Health vandaan: Waarom het belangrijk is om een dagelijks ritme te hebben