Alle begin is moeilijk

Leestijd: 3 minuten

Het nieuwe jaar is begonnen en alle begin is moeilijk… Vooral omdat het zo gezellig was de afgelopen periode, kijk ik op tegen het begin van het ‘normale’ leven maandag.

Het magische langzame begin

Oké, het begin van het jaar is nog niet zo lastig. Waar ik meer moeite mee heb, is weer op gang komen na een vakantie of, zoals nu voor mij nu ik zoveel mogelijk doorgewerkt heb, een relaxte periode. Het tempo ligt lager, want veel mensen zijn vrij, en de extra tijd met het gezin vind ik heerlijk. Vooral in de donkere dagen geniet ik van dat lagere tempo. Vandaar dat ik er tegenop zie dat alles weer gaat beginnen, met de dagelijkse ochtend- en avondspits.

Overwinnen van startproblemen

alle begin is moeilijkOok al zie ik er tegenop, er is geen ontkomen aan, maandag begint het weer. En ja, dan moet ik soms mezelf wel een schop onder de kont geven. Wat mij enorm helpt is om nadat de kinderen de deur uit zijn, 20 tot 30 minuten te sporten. Dit is mijn manier om mijn brein ‘aan’ te zetten en daarna goed aan de slag te kunnen.

Motivatie om te beginnen

Gelukkig heb ik dus een manier gevonden mijn dagelijkse ‘alle begin is moeilijk’-uitdaging te overwinnen. Maar soms zie ik er ook tegenop een bepaald gesprek te beginnen of te starten met het leren van iets nieuws. Juist dan is het waardevol een krachtige start te hebben.

Ik herken dit ook bij mijn klanten met het opruimen, beginnen is moeilijk. Maar ook al is (beginnen met) opruimen moeilijk en kost het tijd, het is ook belangrijk dat jij je goed voelt in je eigen huis en je kunt focussen op wat jij wilt doen.

Dus je niet meer af laten leiden door rondslingerende spullen, geen tijd meer kwijt aan zoeken (die je dus lekker aan wat anders kunt besteden) en minder onderlinge irritaties over rondslingerende spullen. Bovendien stimuleert een opgeruimde omgeving om het opgeruimd te houden. Voor velen klinkt dat als muziek in de oren, maar is het lastig te bedenken hoe je daar dan mee begint.

Mijn rol als opruimcoach

Op het moment dat mensen mij benaderen, zijn ze eigenlijk al begonnen met opruimen, de eerste stap is gezet. Mijn rol als opruimcoach is niet alleen om te helpen bij het fysieke opruimen, maar ook om je aan te moedigen na te denken over hoe je een ruimte wil gebruiken. Dit helpt vervolgens bij het nemen van beslissingen, als jij je een kast wilt gebruiken voor kleding, horen knutselspullen daar niet thuis. Het gaat bij opruimen echt niet alleen om het elimineren van rommel, maar vooral om het creëren van een omgeving die past bij jouw behoeften en doelen.

‘Alle begin is moeilijk’ – toch starten met opruimen

En ja, we gaan ervoor! Dit door te beginnen met het vaststellen van je opruimdoel. Probeer dit zo concreet mogelijk te maken, daarbij helpt de SMART-methode. Je maakt hiermee je doel Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Ik gebruik dit ook voor mijn persoonlijke doelen en geloof me, het maakt alles een stuk behapbaarder. Het biedt je de ruimte om ook tussentijdse resultaten te vieren en je gemotiveerd te houden. Alles lukt met kleine stappen!

Hulp bij starten in het nieuwe jaar en gemotiveerd opruimen

Download gratis de checklist voor een goede ochtendroutine met kinderen. Goede start!
Gemotiveerd opruimen: Spullen opruimen? 6x daarom!
Artikel Psychologie Magazine Optimistisch het nieuwe jaar in

Geplaatst in Kinderen, Opruimen.