Mijn persoonlijke opruimuitdaging: boeken

Leestijd: 3 minuten

Mijn liefde voor boeken is groot. Ik kan bijvoorbeeld helemaal verdwalen in boekwinkels, als in een betoverende wereld. En dan loop ik zelden met lege handen naar buiten.

Je ziet het nog geregeld in series en films die zich afspelen in vroeger tijden, een ruimte in huis gevuld als een ware bibliotheek. Met kasten gevuld tot aan het plafond, voorzien van trappetjes om erbij te kunnen. Heerlijk!

Tijd van afscheid

Die liefde voor boeken en mijn bezoekjes aan de boekwinkel zorgde voor een groeiende en steeds meer stof verzamelende collectie (staaaaapels…). Na een verhuizing kwamen veel vergeten (want een tijdje opgeslagen) boeken tevoorschijn. Van vele wist ik niet eens meer dat ik ze nog had, ze hadden hun betekenis verloren.

Beslissen welke boeken weg kunnen

Van sommige exemplaren was het heel makkelijk, die konden wel weg. Vooral bij spannende whodunnits, waarna je voor altijd allang weet wie de dader is, en bij je aan jezelf verplichte klassiekers – je kent ze wel, die dikke pillen die je eigenlijk zou moeten lezen maar nooit aan toekomt (- in die kostbare 10 minuten voor het slapengaan en het dichtvallen van je ogen).

Bewaarde boeken

Wat bleef, zijn boeken die op de een of andere manier belangrijk zijn geweest voor mij, zoals die van Anne Rice: The Vampire Chronicles. Voor mij zijn het namelijk tijdcapsules. Die hebben nu een prominente plek in huis gekregen waar ik ze geregeld zie. En die boeken die ik echt (ja, echt!) nog ga lezen.

Verkopen en weggeven

Ondanks dat ik er tegenop zag, vooral toen de boeken naar de opslag gingen waarvan ik dacht het vreselijk te vinden, ging het nemen van beslissingen vrij snel. Nu moest ik alleen nog kijken hoe ik alles een goede nieuwe bestemming gaf. Boeken waarvan ik dacht dat ze voor mensen die ik kende wat konden zijn, heb ik eerst aan hen aangeboden. Als het een match bleek, mochten ze het natuurlijk houden.

Een ander deel heb ik online verkocht. Andere heb ik in minibiebs (vind ze hier) geplaatst en sommige boeken hebben een nieuw thuis gevonden bij de plaatselijke kringloopwinkel. Het delen en verkopen was niet alleen praktisch maar gaf ook het idee dat de boeken, toch een soort schatten, een mooie nieuwe plek kregen.

Boeken lenen

Het lenen van boeken van bekenden geeft mij meer dan een financieel voordeel. Je bespreekt toch even kort de inhoud wanneer het van de een naar de ander gaat, wat heeft het betekend, wat haal je eruit? Zo ontstaan waardevolle gesprekken die je anders misschien niet had gevoerd.

Stappenplan voor fervente lezers: boekenkast opruimen en opgeruimd houden

Zie je er nou net zo tegenop om je boeken uit te zoeken en vind je het tegelijkertijd net als ik zonde als ze maar stof staan te verzamelen, dan helpt het volgende stappenplan om op te ruimen. Zo maak je blijvend ruimte voor nieuwe verhalen.

 1. Keuze maken
  Bedenk wat elk boek voor je betekent. Geef belangrijke boeken een prominente plek en laat de rest los.
 2. Loslaten
  Afscheid nemen mag; exemplaren waar je niet doorheen komt of geen betekenis meer hebben, verdienen een nieuw thuis waar ze weer/ meer tot hun recht komen.
 3. Verkoop en weggeven
  Gebruik online platforms, zoals de app Boekenbalie; je scant de streepjescode en je weet meteen wat het boek je oplevert. Of biedt het aan op sociale media, in minibiebs of kringloopwinkels om ze een nieuwe bestemming te geven.
 4. Word lid van de bibliotheek
  Leen, lees, en breng ze weer terug; scheelt geld en ruimte.
 5. E-books
  Bespaar ruimte door vaker e-books te lezen, vooral handig voor lezen in bed (zoals ik doe) en op vakantie (zoals ik altijd veel meer hoop te doen dan ik daadwerkelijk doe).

Tot slot

liefde voor boekenDe liefde die ik heb voor boeken, zit niet in de boeken zelf. Ik doe geen afstand daarvan wanneer ik boeken weggeef of verkoop. Sommige verhalen herbeleef je, andere slechts eenmaal, en sommige blijven onaf. Het duurde even, het inzicht kwam na een periode zonder zicht op mijn boeken, maar ik ben er blij mee.

Geplaatst in Opruimen, Ruimte, Spullen.