Gezinsorganisatie: digitaal plannen en de familie-inbox

Leestijd: 3 minuten

Mark en ik weten als geen ander hoe hectisch het gezinsleven kan zijn. Er komt van alles op ons af, en toch houden we grip, door digitaal plannen.

Met school, scouting, zwemles, dansles, muziekles, speelafspraken, kinderfeestjes, familie-uitjes, verjaardagen, kraamvisites, en tal van andere verantwoordelijkheden – want dan hebben we het nog niet over werk, sport, of het huis – lijkt het wel alsof we als jongleurs alle ballen in de lucht moeten houden. Maar we hebben onze geheime wapens ontdekt om de controle te behouden, en het begint allemaal met een gezamenlijk Gmail-account.

‘Dat moet ik even overleggen’

Ik begon het vervelend te vinden dat bij het krijgen van een uitnodiging om iets te ondernemen, ik altijd even moest ‘checken’ of we niet al wat anders hadden. Ok, voor een weekendje weg, tuurlijk overleg je dat even. Maar voor een lunch of een gezellig avondje uit vond ik het teveel gedoe. Het betekende dat ik er ook aan moest denken om het te overleggen en het dan ook niet moest vergeten het weer te laten weten. Liever kijk ik meteen of ik kan, dus hebben we al een paar jaar ons geheime wapen: een gezamenlijke digitale agenda en mailbox.

Samen digitaal plannen

Een digitale agenda is niet alleen handig voor individueel gebruik, het is voor ons ook een geweldige manier om het gezinsleven te plannen. Ideaal dat daarin ook meteen de schoolactiviteiten staan, waardoor er een goed overzicht is van wanneer er ruimte is. Zo vermijden we onnodige dubbele afspraken en last-minute afzeggingen of oppas zoeken. Of het nu gaat om schoolvergaderingen, sportevenementen of sociale bijeenkomsten, het digitaal plannen in een gezamenlijke agenda helpt ons alles goed af te stemmen.

Een gedeelde mailbox voor gezamenlijke post en taakverdeling

Om het gezinsleven nog gestroomlijnder te maken, gaan wij thuis een stap verder. We hebben een gezamenlijke mailbox voor alles wat ons als gezin aangaat. Denk aan nutsbedrijven, de opvang, school, boodschappen, etc. Het fungeert als onze digitale brievenbus. Afhankelijk van onze thuistaakverdeling worden de mailtjes toegewezen aan een van ons. Zo voorkomen we dat we allebei hetzelfde bericht beantwoorden of oppakken.

Efficiënt organiseren en digitaal plannen

Door digitale agenda’s en een gezamenlijke mailbox te integreren, krijg je grip op wat er als gezin op je afkomt. Je ziet in een oogopslag of dingen passen en hoeft niet alles meer met elkaar te overleggen terwijl iedereen wel inzicht heeft. Zo bespaar je tijd, het scheelt stress en je zorgt ervoor dat iedereen goed geïnformeerd is over wat er speelt.

Wil je ook genieten van meer rust en minder chaos in je gezinsleven? Begin dan vandaag nog met het implementeren van digitaal plannen, kijk voor verschillende mogelijkheden voor Android hier. Een geordend gezinsleven begint tenslotte met effectieve communicatie en planning. Ontdek hoe onze geheime wapens jou kunnen helpen om grip te houden op de balans tussen werk, privé en gezin.

Uiteraard sta ik voor je klaar om je hierbij te ondersteunen, neem vrijblijvend contact met me op.

Verder lezen

Meer over technologie voor het managen van het gezin: Technologie voor het gezinsleven

Over het verdelen van taken: 7 tips: Eerlijkere taakverdeling huishouden

Geplaatst in Gezin, Thuistaakverdeling, Tijd.