Stressbestendig? Ik? Welnee…5 tips om stress te voorkomen

Leestijd: 4 minuten

Achter mijn ogenschijnlijke rust schuilt een wereld van structuur en planning. Hierdoor kan ik stressbestendig lijken, maar dat komt dus doordat ik stress zoveel mogelijk voorkom. Hoe? Door routines in te bouwen waarmee ik grip houd op mijn drukke leven.

Laat me je meenemen in mijn dagelijkse praktijken en verminder stress. Vind rust te midden van de chaos met de concrete tips zoals een huishoudroutine, weekschema en buffertijd, ook als jong gezin.

Weekschema

Mark en ik nemen wekelijks onze agenda’s door waar dat invloed kan hebben op wie de kinderen haalt en brengt, wie kookt, etc. Daar passen we ons weekschema indien nodig op aan. Ook kijken we alvast wie eventueel thuis kan blijven bij een onverwachte situatie. Zoals afgelopen week, dat een van de kinderen thuis blijft van school in verband met ziekte van de leerkracht. Fijn als je dan hebt afgesproken wie dat opvangt, of je dat je dat die dag verdeelt.

Daarnaast hebben we veel rust in onze week weten te brengen door van tevoren te bedenken wat we die week maken en wekelijks boodschappen te doen. Door deze duidelijke afspraken kunnen we het koken flexibel uitwisselen, en hoeven we niet last-minute allerlei dingen te bedenken of te halen. Dit bespaart niet alleen tijd maar geeft ons ook de mentale ruimte voor andere belangrijke zaken.

Huishoudroutine in strijd tegen stress

Wat bij ons een hoop stress heeft verminderd, is het inbouwen van routines in het huishouden. Dit scheelt dagelijkse denkkracht, het meeste gaat op de automatische piloot. Zoals het verschonen van de bedden, het doen van de afwas door de een als de ander heeft gekookt en het opruimen van de spullen die je hebt gebruikt.

Of denk aan het voorbereiden van het ontbijt een avond van tevoren, vooral voor avondmensen zoals ik kan dat net wat meer lucht geven tijdens de hectische ochtenden. Door taken in vaste patronen in te bouwen, ontstaat er een voorspelbaarheid die niet alleen de efficiëntie bevordert, maar ook de stress vermindert die vaak gepaard gaat met het jongleren van al die verschillende verantwoordelijkheden die we hebben.

Je tijd benutten

Mijn ’tussendoor- en rand-momenten’ zijn cruciaal om dingen gedaan te krijgen. Dus aan het begin en eind van mijn werkdag en rond de lunchtijd, wanneer ik nog even, 15 tot 30 minuten, heb. In deze tijd pak ik kleine taken op, zoals het plegen van telefoontjes naar instanties, het afhandelen van e-mailberichten, of het regelen van een oppas.

Dit minimaliseert de druk gedurende de dag. Want dit betekent ook dat ik de rest van de dag mijn e-mail links kan laten liggen, dan focus ik me op taken die meer tijd nodig hebben. Zoals wanneer ik bij klanten ben of bezig ben met administratief werk of producten ontwikkel.

Buffertijd en agenda-integratie

Als zelfstandig ondernemer, opruimcoach en kinderen met schoolagenda’s, sociale (familie)activiteiten et cetera, heb ik nogal wat afspraken en agenda’s in de gaten te houden. Om toch overzicht te houden en me niet te laten leven, komen al die agenda’s in een app samen (bekijk voor verschillende mogelijkheden deze blog op simyo.nl). En daarin heb ik in werktijd buffertijd gepland, meestal op maandag. Buffertijd is de tijd die ik kan gebruiken voor onverwachte zaken – bijvoorbeeld voor een onverwachte opdracht of werk dat desondanks is blijven liggen. (meer over hoe je buffertijd in kunt zetten: Mr Online)

Ruimte voor reflectie en langetermijnplanning

Naast buffertijd maak ik bewust ruimte in mijn agenda voor dingen die wat meer tijd vergen. Zoals voor mijn opleiding, het werken aan doelen voor de lange termijn en reflectie. Zo ben ik momenteel bezig met Leergang Senior Professional Organizer. Daarvan weet ik ruim van tevoren wanneer van mij verwacht wordt dat ik opdrachten inlever. Ook daar reserveer ik tijd voor in mijn agenda.

Het geheim van de smid tegen stress

Het geheim van de(ze) smid is dus een gestructureerd huishouden als wapen tegen stress. Daarmee elimineer ik het achterlopen op huishoudelijke taken en de constante druk om bij te blijven. De tijd die ik bespaar spendeer ik aan andere waardevolle activiteiten, of het nu alleen, met Mark, vrienden, of gezin is. En om even lekker te relaxen ;).

Meer inspiratie

Voor mijn ideeën voor hoe je een weekmenu samenstelt ga je naar 8x Routine met een weekmenu.

Voor een huishoudschema om routine te krijgen in je huishouden download je de gratis werkbladen waarmee je direct aan de slag kunt.

Tips om grip te houden specifiek voor het gezinsleven vind je in deze blog.

Geplaatst in Huishouden, Tijd, Werk.