De rommella – een ode aan georganiseerde chaos

Leestijd: 3 minuten

Iedereen heeft er eigenlijk wel een – zo’n la vol met schijnbaar onsamenhangende spulletjes (‘rommeltjes’): de rommella. Een direct verband tussen de spullen is er niet, behalve dat ze uniek zijn, althans binnen de context van jouw huis. Of ze zijn zo klein dat het net niet de moeite waard is om ze terug te brengen naar hun eigenlijke plek.

Wat je in de rommella vindt

Dat zal voor iedereen anders zijn. Ik ben zelf in onze lade gedoken (of moet ik zeggen lades, want eerlijk gezegd heb ik twee rommellades… Oeps!) en vond onder andere theelepels, whiteboardmarkers, een schaar, pennen, elastiekjes, paperclips, punaises, afhaalmenu’s, kortingsbonnen, plakband, rietjes, verjaardagskaarsjes, reservesleutels, sleutelhangers, keycords, cadeaubonnen, een telefoonlader en telefoonhouders.

Ook pasjes die die we af en toe nodig hebben en die dus niet permanent in onze portemonnees blijven. En gereedschap dat handig is om bij de hand te hebben, zoals een schroevendraaier en een hamer.

Het interessante is dat ik min of meer dezelfde spullen bij mijn klanten in de rommella zie liggen.

Waarschijnlijk gebruik je niet alles wat zich in de loop der tijd in de la heeft verzameld, maar betekent dat dan dat je de rommella moet leegkieperen en elimineren? Dat gaat me te ver. Tegelijkertijd is het ook niet de plek waar je alles even makkelijk vindt. Je weet wel dat je ergens een paperclip hebt, maar waar precies? Een beetje graaien in de rommella en het beetje orde dat er was, is meteen helemaal weg. Kortom, een pleidooi voor de rommella, maar dan wel een met orde.

Orde in de rommella – hoe organiseer je dat?

Thuis heb ik daar iets op bedacht. Georganiseerde chaosOm toch wat overzicht te creëren en ervoor te zorgen dat de lades geen warboel van spullen worden, gebruik ik in de ene la een bestekbak en in de andere losse bakjes. Het is even meten, maar als je ervoor kan zorgen dat de bakjes bij elkaar passen op zo’n manier dat ze niet teveel door de la kunnen bewegen, is dat ideaal. En vind je die bakjes niet, kun je met behulp van een antislipmat of dubbelzijdig tape voorkomen dat je bakjes door de lade schuiven.

Met behulp van die bakjes en/ of vakjes kun je gelijksoortige spullen bundelen. RommellaDus reservesleutels bij elkaar, schrijfwaren zoals pennen, stiften en papier bij elkaar, bureauaccessoires (nietjes, paperclips, elastiekjes, plakband), telefoonaccessoires (oplader, houder en alles wat er verder nog in je rommella een plek heeft gevonden), enzovoorts. Door de bakjes behoud je overzicht zonder het principe van de rommella te verliezen. Want eerlijk is eerlijk, wat moet je zonder de rommella?

De voordelen van een rommella

  • Alles wat je nodig kan hebben altijd bij de hand
  • Spullen die geen vast plek hebben, krijgen dat toch
  • Minimalisatie van het aantal in het zicht rondzwervende spullen
  • Je kunt je spullen altijd ergens vinden, wat zorgt voor een opgeruimde indruk

Dus, je hoeft je niet langer te ergeren aan de in het oog springende rommeltjes. Met een georganiseerde rommella heb je alles bij de hand en zijn je spullen makkelijk vindbaar.

Meer over de rommella

Tips van schoonmaakexpert Marja Middeldorp

Geplaatst in Huishouden, Opruimen, Spullen.