De berg was: een succesvolle beklimming

Leestijd: 4 minuten

Tja, die was. Het is een eindeloze cyclus, er is niet tegenop te gaan. Toch kun je van die berg een blijvend succesvolle beklimming maken.

In mijn werk als opruimcoach staan vijf belangrijke uitgangspunten centraal. Deze uitgangspunten licht ik graag toe aan de hand van het winnen van de strijd met de was, waarmee ik en passant ook maar even een paar tips geef. Want ja die was is een noodzakelijk kwaad. Dan kan je er maar niet zo goed voor zorgen dat het op rolletjes loopt.

1. Blije ouders, blije kinderen

Je hoort het vaker andersom, maar dit is ook waar. Dus maak in jouw gezin de was een gedeelde verantwoordelijkheid. Door het doen van de was onderling te verdelen, kan iedereen zijn steentje bijdragen. Hiermee wordt het ieders verantwoordelijkheid en ontstaat er ook meer begrip voor wat dat allemaal inhoudt.

Tip: Deel het doen van de was op in verschillende taken en wissel daarin regelmatig af. Je kunt denken aan:

  1. Je eigen was in de wasmand doen
  2. Sorteren van de verzamelde was
  3. Het draaien zelf
  4. Het ophangen of in de droger doen
  5. Was afhalen/ uit de droger halen
  6. Eventueel een deel strijken
  7. Opvouwen
  8. Schone was brengen naar de goede plek

2. Tijd is schaars

Tijd is een kostbaar goed, vooral in een druk gezinsleven. Door slimme strategieën toe te passen, zoals het verminderen van het aantal wasbeurten door kleding langer te dragen, besparen we tijd. Die tijd kunnen we besteden aan andere dingen die belangrijk zijn voor onszelf of ons gezin.

Tip: Hang kledingstukken die maar kort zijn gedragen een nachtje buiten om ze op te frissen, in plaats van ze meteen in de wasmand te gooien. Op deze manier bespaar je tijd en energie. Bovendien gaat je kleding dan langer mee.

3. Maatwerk

Elk gezin heeft zijn eigen unieke behoeften als het gaat om het doen van de was. Door je wasroutine aan te passen aan de specifieke behoeften van jouw gezin, kun je een efficiënte en effectieve aanpak ontwikkelen die past bij jullie levensstijl en voorkeuren. Door bijvoorbeeld wasmanden te gebruiken die zijn afgestemd op de specifieke behoeften van jouw gezin, vereenvoudig je niet alleen het sorteerpoces, maar maak je ook de taak van het doen van de was eenvoudiger.

Tip: Identificeer met het gezin de verschillende soorten was die regelmatig voorkomen in jouw huishouden en gebruik aparte wasmanden om deze te scheiden, denk aan bont, wit en heet. Maar ook als je bijvoorbeeld veel sportkleding hebt, kun je een aparte mand plaatsen naast de plek waar de sporttassen worden in- en uitgepakt. Voor delicate items zoals fijne was of kleding die niet in de droger mag, is het ook handig om een aparte wasmand te hebben.

4. Ontspannen

Het doen van de was hoeft geen stressvolle taak te zijn. Door momenten van ontspanning te integreren, zoals het luisteren naar muziek tijdens het sorteren of het betrekken van de kinderen bij het proces, kunnen we er in plaats van een lastige klus een ontspannende bezigheid van maken.

Tip: Ikzelf combineer het vouwen van de was graag met het kijken naar een serie. Het tempo ligt dan wel laag, maar ik heb dan ook helemaal geen haast. Nog niet klaar? Zet ik gewoon nog een aflevering aan.

5. Duurzaamheid

Als opruimcoach hecht ik veel waarde aan duurzaamheid, zowel op milieugebied als in de betekenis van het verlengen van de levensduur van onze bezittingen. Door bewuste keuzes te maken, zoals het verminderen van het gebruik van de droger (wist je dat een droogbeurt ongeveer € 2,- kost?!) en het selecteren van duurzame kledingstukken, kunnen we niet alleen het milieu helpen, maar ook tijd en energie besparen op de lange termijn.

Tip: Kies voor kledingstukken die gemakkelijk te onderhouden zijn en lang meegaan, en die je bijvoorbeeld niet op de hand hoeft te wassen of niet gestreken hoeven te worden. Dat scheelt tijd en organisatie.

De berg was succesvol beklommen

Het doen van de was kan soms voelen als een eindeloze berg die beklommen moet worden. Maar met de juiste aanpak kunnen we deze berg veranderen in een blijvend succesvolle beklimming. Door mijn vijf uitgangspunten toe te passen – blije ouders, blije kinderen; tijd is schaars; maatwerk; ontspanning; en duurzaamheid – kunnen we de wasroutine zó veranderen dat het je zo min mogelijk moeite kost.

Als opruimcoach pas ik deze principes ook toe bij het werken bij mensen thuis. Samen vinden we maatwerkoplossingen die passen bij hun unieke behoeften en levensstijl.

Voor meer tips over de was: De was doen kost veel tijd – ik heb er maar mijn hobby van gemaakt

Geplaatst in Gezin, Huishouden, Thuistaakverdeling, Tijd.