5 redenen en 5 tips om je leven goed te organiseren

Leestijd: 4 minuten

Tijd tekort? Ervaar je (snel) spanning of stress? Goed organiseren helpt! Ik geef 5 redenen en 5 tips om zelf (mee) aan de slag te gaan.

Door je leven goed te organiseren heb je, ook met een gezin en een veeleisende baan, tijd voor jezelf, ervaar je minder (werk)stress en word je niet meer moedeloos van alle taken of werkzaamheden die op je liggen te wachten. Toch roepen de termen structuur en organiseren nog reacties op als ‘saai’ en ‘suf’. Begin met de 5 tips om je leven te organiseren en ervaar juist het tegendeel. Hieronder kort 5 redenen om te beginnen. Door goed te organiseren:

  1. Krijg je meer gedaan
  2. Besteed je geen onnodige tijd aan het zoeken naar spullen of papieren
  3. Kun je bespaarde tijd besteden aan belangrijke dingen
  4. Heb je tijd voor jezelf en je persoonlijke ontwikkeling, je gezin èn je sociale leven
  5. Ervaar je minder (werk)stress

5 tips om zelf je leven te gaan organiseren

1. Tijd voor jezelf – ‘me-time’

Gun jezelf en je partner vrije tijd door ieder wekelijks een dag te hebben waarop zonder overleg naar wens dingen gedaan kunnen worden. Of dit nu een stuk wandelen, lunchen of borrelen met een vriend(in), uitslapen, klussen of iets anders is, die dag bepaal jij of je partner wat je doet.

Tijd voor jezelf 'me-time'

Bijvoorbeeld de een zaterdag en de ander zondag. De ander heeft die dag de verantwoordelijkheid voor de kinderen. Spreek af of je wel samen eet zodat jullie van weten wat jullie van elkaar kunnen verwachten.

Om ervoor te zorgen dat je er ook als gezin gezamenlijk regelmatig op uitgaat, plan je een familiedag of -weekend’. Bijvoorbeeld een weekend in de drie weken waarin je als gezin activiteiten onderneemt.

2. Werk

Maak dagelijks een to-do lijst. Plan realistisch en ruim. Verlies daarbij je langetermijndoelen op persoonlijk en professioneel vlak niet uit het oog door ook daar bewust tijd voor te plannen. Oefen dit door te doen alsof je de dag van een ander organiseert. Wedden dat het je dan lukt je to-do lijst af te vinken. Voelt goed he?

3. Spullen en administratie (ja zeggen tegen leuke dingen)

Door een systeem te ontwikkelen voor je spullen en administratie, hoef jij niet meer op zoek naar dingen die je maar af en toe nodig hebt. Dit maakt het makkelijker ‘ja’ te zeggen op een spontane uitnodiging voor een picknick of voor een kort bezoekje aan het strand of het plaatselijke meertje voor een duik. Want jij weet precies waar het picknickkleed, het buitenspeelgoed en badpakken zijn opgeborgen.

Ook hoef je door een goed systeem voor je administratie nooit lang te zoeken naar een verzekeringspolis of jaaroverzicht voor een schademelding of de jaarlijkse belastingaangifte. Alles onder controle.

4. Huishouden organiserenHuishouden afwassen

Lijken huishoudelijke klussen zich altijd op verkeerde momenten aan te dienen? Maak dan een huishoudschema. Verspreid taken over je hele week èn het hele gezin. Door op vaste momenten huishoudelijke taken doen, houd je grip en controle en voorkom je dat je daar ineens heel veel tijd in moet steken. Tijd die beter besteed kan worden, toch?

En kost het je dagelijks veel tijd om voor het eten te zorgen doordat je nog niet weet wat je gaat maken en ook de boodschappen nog moet doen? Maak dan een weekmenu. Het brengt rust in je dag, je kunt er geld mee besparen en het helpt tegen voedselverspilling. Je stelt jezelf namelijk minder bloot aan het risico op impulsaankopen en je hoeft niet in vliegende vaart naar de supermarkt in de tijd die je eigenlijk liever aan sporten had besteed.

5. Dagelijks ruimte voor dingen die je eigenlijk wilt doen

Hoe begin jij je dag? Nadat de kinderen naar school zijn, begin ik met de dingen die ik sowieso gedaan wil hebben. Bijvoorbeeld een belletje naar een instantie, een bezoekje aan de winkel of een gesprek met een vriend(in).

In ieder geval sport ik elke dag voordat mijn werkdag begint. Daardoor kan ik daarna met volledige focus aan het werk zonder afgeleid te worden door gedachten aan dingen die ik nog zou willen of moeten doen. Ik liet me vaak meeslepen door de waan van de dag waardoor ik toch niet ging sporten want ‘ineens’ was daar het einde van de dag en ontbrak het me aan de tijd.

Misschien werkt dat ook voor jou, voordat je begint met werken sporten of instanties bellen. Het kan ook zijn dat een langere middagpauze of een eerder einde van je werkdag waarin je die dingen doet beter bij je past. Kern is dat je een vast moment van de dag reserveert voor dagelijkse dingen die jij belangrijk vindt (of moet doen). Tijd is schaars, besteed het goed.

Meer ideeën over het aanbrengen van structuur in het dagelijks leven met ruimte voor de dingen die jij belangrijk vindt:

Bekijk mijn Pinterest-pagina weekmenu of mijn Pinterest-pagina huishoudschema met ideeën voor het organiseren van je huishouden.

Of lees:

Artikel Grip op je huishouden

Artikel Dag- of weekschema maken

Artikel Wat zijn jouw keien om je te helpen bepalen wat voor jou belangrijk is

Boek

Getting Things Done, David Allen

Getting things done van David Allen

Geplaatst in Huishouden, Ruimte, Tijd, Werk.