Jong gezin: doorsta de lockdown makkelijker – 5 tips

Leestijd: 4 minuten

Scholen en de kinderopvang constateren dat de rek eruit is voor een jong gezin (NOS: Noodopvang van scholen en kinderopvang vol, ouders zien het niet meer zitten). Zeker nu het erop lijkt dat de lockdown verlengd wordt. Met deze 5 tips hou je makkelijker vol. En bedank alvast hoe je de positieve ervaringen vasthoudt.

Social distancing, thuiswerken en kinderen thuis brengt een geheel eigen dynamiek met zich mee. Het stelt met name voor jou als jong gezin wederom voor de uitdaging taken en verantwoordelijkheden als thuisonderwijs, werk en huishouden te combineren.

1. Structuur in je week

Ik ben ervan overtuigd dat een duidelijke structuur hierbij helpt. Het brengt rust in huis doordat iedereen weet wat hij of zij kan doen en wanneer. Dus wanneer wordt er gewerkt en wanneer is er ruimte voor leuke activiteiten.

Tips voor het maken van een planning, heb ik onder meer al uiteengezet in mijn artikel Lockdown 2 het hoofd bieden met een dag- of weekschema voor het gezin. Nu wil ik je vooral meegeven: maak samen een planning zodat het een gezamenlijke verantwoordelijkheid wordt.

2. Meer structuur in je week

Los van de eerdere tips, kun je ook denken aan het plannen van dagactiviteiten. Plan bijvoorbeeld een pyjamadag, bakdag of speeldag. Doe op een vaste dag de was of de boodschappen. En doe die boodschappen nadat je een weekmenu hebt gemaakt. Ideeën daarvoor lees je in Structuur in je gezin door een weekmenu of kijk op mijn Pinterest.

3. OvergangOvergang: ommetje met het gezin

Nu iedereen thuis zit, reis je niet meer wat een natuurlijke overgang van werk naar school of vrije tijd betekent. Zorg voor een duidelijke scheiding door tussen de verschillende activiteiten alleen of met het gezin een ommetje te maken, eten te bereiden, een dansje te maken of iets anders. Hiermee kan iedereen goed en ontspannen schakelen tussen de verschillende activiteiten.

4. Ruimte voor vrije tijd

Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken: neem ook tijd voor leuke dingen. Alleen en als gezin. Die tijd staat onder druk maar is juist nu we op ons tandvlees lopen enorm van belang.

Kan je wel wat inspiratie gebruiken? Kijk eens op Kidsproof.nl, voor activiteiten voor een jong gezin binnen en voor buiten – ook wanneer het koud is. En ook na de lockdown. Neem daarnaast eens een kijkje op becreativenow.nl. Niet alleen voor tips voor de vrije tijd maar ook voor gastlessen van BN’ers kun je daar terecht.

5. Dagelijkse positieve ervaringen

Neem aan het einde van de dag een moment om de positieve dingen van die dag te benadrukken. Misschien is er een leuk gesprek geweest, stonden jullie spontaan midden in de kamer te dansen of was de lunchwandeling extra gezellig.

Positieve ervaringen lange termijn

Los van de dagelijkse lichtpuntjes, zitten er wat mij betreft ook structurele positieve dingen aan de lockdown. Zo hoef ik niet meer ergens op tijd te zijn, ik ben niet afhankelijk van het openbaar vervoer en dat scheelt een hoop stress. We spenderen meer tijd samen als jong gezin en ik heb geleerd dat als je eerst je tijd besteedt aan onbelangrijke zaken, er (te) weinig tijd overblijft voor wat je belangrijk vindt.

First things first

Ik kon bijvoorbeeld helemaal gebrand zijn op het doen van de was, terwijl mijn oudste dochter een verhaal vertelde. Of wil ik – voordat ik even de krant ga lezen – nog van alles gedaan hebben. Dit terwijl de momenten waarop ik even kan zitten met de krant, zeker nu de kinderen altijd thuis zijn, schaars zijn.

Daarop heb ik het omgedraaid. Wanneer het druk is in huis, ga ik wasjes draaien, afwassen, koken, recepten uitzoeken etc. Veelal met de hulp van de kinderen want wat blijkt, dat vinden ze hartstikke leuk! Dan gaat het misschien niet precies zoals ik het bedacht heb, maar het gebeurt en we spenderen gelijk tijd samen.

De mooiste gesprekken ontstaan op die momenten. En dit leidde bij mij tot het besef dat het voor de kwaliteit van de tijd die je samen spendeert, helemaal niet nodig is om uitdagende of interessante uitjes te organiseren.

Voor mij zijn het plezier van mijn kinderen, gezondheid, mijn partner, lol in mijn werk en een rijk sociaal leven belangrijk. Sinds ik dat concreet heb, kan ik veel beter (huishoudelijk) werk even laten liggen.

Om inzicht te krijgen in wat je belangrijk vindt en voor inzicht of je je tijd overeenkomstig spendeert lees je dit artikel

Nieuwe rituelenLockdown jonge gezinnen routines

De ervaringen van het afgelopen jaar zetten mij ertoe aan te reflecteren op hoe ik normaal gesproken mijn tijd spendeerde en alvast na te denken of ik dat anders ga doen. Ook Frank en Valerie, die ik help bij het ontwikkelen van een nieuwe structuur en daarbij behorende routines, hebben dat nu meer concreet.

In het artikel Terug naar het oude normaal hóéft helemaal niet van het NRC vertellen Frank en Valerie dat ze hun prioriteiten scherper hebben en daar nu ook naar handelen. Door routines in te bouwen willen ze dit ook na de lockdown vasthouden. Eerder in maart vertelden ze NRC Handelsblad al hoe ze mij als professional organizer daarvoor hebben ingezet: kijk hier.

Om succesvol vast te houden aan de positieve ervaringen als jong gezin en die onderdeel te laten maken van je dagelijks leven, is het belangrijk haalbare doelen te stellen. Vier, hoe klein ook, jouw en jullie successen. Hoe je haalbare doelen stelt, heb ik voor je uiteengezet in het artikel Je doelen bepalen.

Wil je meer weten over het stellen van doelen, ontwikkelen van routines voor meer grip op je tijd en omgeving? Neem vrijblijvend contact met me op.

Geplaatst in Gezin, Kinderen, Ruimte.