Net zoals je spieren traint in de sportschool, kun je ook je ‘opruimspier’ trainen. In dit blog neem ik je mee in de wetenschap achter het creëren van nieuwe gewoontes en verbindingen in je hersenen, en bied ik je een praktisch stappenplan om te gaan trainen.
Je opruimspier en de wetenschap
Onze hersenen zijn plastisch, wat betekent dat ze zich kunnen aanpassen en veranderen. Deze eigenschap staat bekend als neuroplasticiteit. Wanneer je een nieuwe gewoonte aanleert, zoals regelmatig opruimen, vorm je nieuwe neurale verbindingen. Dit proces kost tijd en herhaling, net zoals bij het trainen van je spieren.
Hoe het werkt
-
Herhaling
Door regelmatig een taak te herhalen, versterk je de neurale paden die met die taak verbonden zijn. Onderzoekers hebben aangetoond dat er duizenden nieuwe verbindingen worden gelegd in het brein bij het aanleren van nieuwe gewoontes. - Beloning
Beloningen activeren het beloningssysteem in je brein, wat dopamine vrijmaakt en de kans vergroot dat je de gewoonte blijft herhalen. - Visuele bevestiging
Door het effect van je inspanningen zichtbaar te maken, kun je jezelf beter motiveren en volhouden.
Neuroplasticiteit: iedereen kan de opruimspier trainen
Een veelvoorkomend misverstand is dat het vermogen om nieuwe verbindingen in de hersenen te vormen alleen mogelijk is op jonge leeftijd. In werkelijkheid kunnen onze hersenen op elke leeftijd nieuwe verbindingen vormen. Dus hoe jong of oud je ook bent, je kunt nieuwe gewoontes aanleren en bestaande gewoontes veranderen. Dit geldt dus ook voor het aanleren van opruimgewoontes.
Meer weten over de werking van de hersenen bij het leren? Bekijk dit filmpje .
Trainingsprogramma opruimspier
In een opgeruimd huis wordt je minder afgeleid door rondslingerende spullen, ben je minder tijd kwijt aan het zoeken en verminder je onderlinge irritaties met je huisgenoten (meer argumenten nodig om te gaan trainen? Die geef ik je graag!). Een opgeruimd huis draagt bij aan een opgeruimd hoofd, waardoor je meer energie en ruimte hebt voor de dingen die echt belangrijk voor je zijn. Dus aan de slag!
Stap 1: Je doel
Voordat je begint, is het belangrijk om te weten wat je wilt bereiken. Stel jezelf de volgende vragen:•
- Hoe wil je de ruimte(n) gebruiken?
- Hoe ziet jouw ideale ruimte eruit?
Zorg dus dat je een duidelijk beeld hebt van wanneer je tevreden bent. Bekijk ook dit artikel om je te helpen bij het opstellen van een doel.
Stap 2: Maak een plan
Net zoals bij een sportprogramma, knip je je doel op in kleine, behapbare stappen. Dus kleine stappen die binnen jouw tijd en energie passen. Maak daarvan een checklist. Reserveer op vaste momenten tijd in je agenda waarin je hiermee aan de slag gaat. Bijvoorbeeld dagelijks 10 minuten, of wekelijks een uur.
Stap 3: Maak je voortgang zichtbaar
Soms lijkt het alsof je geen vooruitgang boekt en dan kan de moed je weleens in de schoenen zakken. Voorkom dit door foto’s te maken voordat je begint en nadat je klaar bent. Deze visuele bevestiging helpt je om te zien hoeveel je al hebt bereikt.
Stap 4: Motiveer jezelf
Zonder motivatie gaat het niet lukken. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om gemotiveerd te blijven, namelijk:
- Vier je successen, beloon jezelf voor elke stap die je zet met iets wat je leuk of lekker vindt.
- Deel je voortgang met vrienden of familie.
- Herinner jezelf aan je doel en denk aan de voordelen van een opgeruimde omgeving.
Conclusie
Het trainen van je opruimspier is een proces dat tijd en doorzettingsvermogen vraagt, maar de resultaten zijn de moeite waard. Door kleine, haalbare doelen te stellen, je voortgang zichtbaar te maken en jezelf te belonen, heb jij straks een opgeruimd huis en hoofd! Zo heb je meer tijd voor de dingen die er echt toe doen.
Ik hoop dat je geïnspireerd bent om aan de slag te gaan met je eigen opruimspier. Heb je hulp nodig? Ik sta voor je klaar!