Opruimen kan een uitdaging zijn, vooral met een jong gezin. Als opruimcoach help ik graag misvattingen over opruimen uit de weg te ruimen en deel ik methoden die echt werken. Daarom deel ik vijf principes van en tips over opruimen die je helpen opgeruimd te blijven.
1. Opruimen is belangrijker dan organiseren
Geregeld krijg ik bij het intakegesprek de vraag welke organizers ze in huis moeten halen om op te ruimen. Hieruit blijkt dat veel mensen denken dat organiseren de sleutel is tot een opgeruimd huis, maar het echte geheim is opruimen. Anders ben je allerlei spullen die je eigenlijk niet nodig hebt een plek aan het geven. Dus voordat je allerlei organizers aanschaft, ruim op. De methode van Julie Morgenstern helpt je daarbij. Deze bestaat uit de volgende 5 stappen.
- Sorteren: Zet op de plek waar je gaat opruimen drie manden neer voor spullen die elders thuishoren, spullen die je wilt houden, en spullen die weg kunnen.
- Afdanken: Sorteer de spullen die weg kunnen in wat kan worden weggegooid, naar de kringloop kan of wat je wilt verkopen.
- Plek toewijzen: Geef alles een voor jou logische plek. Dus plaats veelgebruikte spullen binnen handbereik en minder gebruikte spullen op een andere plek.
- Bundelen: Bewaar gerelateerde dingen samen in manden of bakjes. Stel jezelf de vraag hoeveel je echt nodig hebt.
- Onderhouden: Zet spullen na gebruik terug op hun plek en maak dagelijks aan het einde van de dag een opruimrondje, het liefst met het hele gezin. Merk je dat bepaalde spullen steeds weer niet op hun plek belanden? Overweeg dan een andere opbergplek.
2. Opruimen is een constant proces
Zeker met een jong gezin vraagt het hebben van een opgeruimd huis je doorlopende aandacht. Creëer systemen (ik ben groot fan) voor dagelijkse rommel zoals post, speelgoed en knutselwerkjes. Maak opruimen leuk voor kinderen door het speels te maken. Zing een opruimliedje of maak er een wedstrijdje van: wie ruimt het snelst op?
3. Jij bepaalt wat belangrijk is
Voordat ik opruimcoach werd, zocht ik naar checklists en regels hoe en welke dingen je wel en niet zou mogen of moeten bewaren. Maar ik ontdekte dat je alleen zelf kunt beslissen wat je in huis nodig hebt en waar je blij van wordt. Vind je het lastig dat te bepalen, dan zijn er wel vragen die je jezelf kunt stellen zoals ‘zou ik het opnieuw aanschaffen’ en ‘wist ik nog dat ik het had’ om je te helpen een beslissing te nemen.
4. Minder is meer
Het kan eng zijn om spullen weg te doen, vooral die dingen die voor jou een emotionele waarde hebben, zoals dingen uit de prille kindertijd. Maar je zult merken dat je met minder spullen meer rust en orde in huis hebt. Dus verzamel en maak een selectie van de kindertekeningen, de eerste schoentjes en andere herinneringen en doe die in een mooie doos. Lijst de mooiste werken in met een wissellijst. Zo blijven je herinneringen georganiseerd en toegankelijk. Dit helpt je focussen op wat echt waardevol is.
5. Opruimen gaat verder dan ‘dingen wegdoen’
Opruimen heeft een diepgaand effect op je leven. Als je huis opgeruimd is, merk je dat andere aspecten van je leven ook georganiseerder worden.
Bij een van mijn klanten zag ik dit gebeuren. Na enkele opruimsessies in haar huis, merkte ze op dat ze ook haar werk en digitale administratie beter wilde organiseren. De ruimte en rust die ontstonden, boden haar de mogelijkheid om verder te kijken dan alleen fysieke spullen. Ze begon met het opruimen van haar mailbox en het herzien van haar werkroutine.
Een van de tips die ze thuis had toegepast, gebruikte ze ook op haar werk: het zetten van een timer. Dit hielp haar niet alleen om taken binnen een bepaalde tijd af te ronden, maar ook om op tijd naar huis te gaan en werk en privé beter in balans te houden.
Mijn top tip: Zodra je je huis hebt opgeruimd, kijk dan naar andere gebieden in je leven die baat kunnen hebben bij opruimen. Misschien is het tijd om je agenda te herzien of relaties onder de loep te nemen. De principes van opruimen kunnen overal toegepast worden, van je mailbox tot je werkruimte, en zelfs je dagelijkse routine.
Principes van opruimen en tips toepassen
Met deze principes en tips kun je beginnen aan een georganiseerder en rustiger huis, zelfs met een druk gezinsleven. Veel succes!
Wil je meer begeleiding en persoonlijke tips? Neem dan contact met me op voor een gratis kennismakingsgesprek of bekijk mijn all-in pakketten. Samen komen we los van de cirkel van wanorde, stress en haast.