Op schattenjacht in je eigen huis

Leestijd: 3 minuten

Wist je dat je thuis een avontuur kunt beleven zonder de deur uit te gaan? En dat door op te ruimen? Want daarmee zorg je niet alleen voor rust en ruimte, door op te ruimen kun je ook vergeten schatten herontdekken. Ontdek hoe je van het klusje opruimen komt tot een boeiende schattenjacht.

De eerste stap: Die ene rommella

Zoals altijd raad ik je aan klein te beginnen. Misschien heb je een rommella (meestal in de keukenā€¦ šŸ˜‰ ) die altijd vol lijkt te zitten met van alles en nog wat. Die la die je haast niet meer durft open te trekken omdat je nooit weet wat je erin zult vinden. Pak die uitdaging aan! Haal alles eruit, leg het op tafel en sorteer. Je zult versteld staan van de dingen die je tegenkomt. Oude concertkaartjes, een vergeten briefje met een lief berichtje, of misschien zelfs een verloren gewaande sleutelhanger van je eerste auto. (Voor hoe je de rommella organiseert, check je deze tips.)

Op schattenjacht op zolder

Een ander avontuur wacht als je die hebt op zolder, of misschien wel de berging of gangkast. Dozen die sinds de afgelopen verhuizing nog niet zijn uitgepakt, vol herinneringen. Trek een middag uit en duik erin. Maak van elke doos een hoofdstuk van je eigen verhaal. Blader door oude fotoalbums en herbeleef die zomervakantie van 10 jaar geleden, toen alles nog zorgeloos leek. Vind dat oude dagboek en lees hoe je toen over de toekomst dacht. Deze herontdekkingen zijn als kleine cadeautjes die je jezelf geeft.

Wat te doen met herontdekte schatten

Geef je herontdekte schatten een speciale plek in je huis. Dit kan een vitrinekast zijn, een plank in de woonkamer, of een hoekje op je bureau. Zet het om echt de aandacht te trekken bijvoorbeeld onder een stolp. Door ze zichtbaar te maken, geef je jezelf regelmatig de kans om de bijbehorende herinneringen te herbeleven.

Tegelijkertijd; niet alle herontdekte items zijn het waard om te bewaren. Overweeg om spullen die je geen speciale waarde toekent te recyclen of weg te geven. Misschien kunnen ze iemand anders blij maken, of kunnen de materialen hergebruikt worden. Twijfel je? Deze 8 vragen helpen je bij het nemen van een beslissing.

Waarom beginnen met de schattenjacht?

De kunst van opruimen is niet alleen praktisch, maar ook therapeutisch. Je maakt ruimte, niet alleen fysiek maar ook mentaal. Een opgeruimd huis geeft namelijk rust en overzicht, en dat geeft jou weer de ruimte om nieuwe herinneringen te maken.

Dus, waarom zou je niet vandaag nog beginnen? Pak die rommellade aan, duik in die dozen die stof staan te verzamelen, en ontdek de schatten die je al die tijd al in huis had. Wie weet wat voor moois je tegenkomt!

Meer ideeƫn en tips

Voor ideeƫn voor het organiseren van spullen met een herinnering: Herinneringen UIT de oude doos of
5 tips voor het organiseren van kinderfoto’s en herinneringen
Bekijk ook mijn ideeƫn voor het organiseren van herinneringen op mijn Pinterest-bord vol ideeƫn.

Geplaatst in Opruimen, Ruimte, Spullen.