Organiseren van kinderfoto’s en herinneringen: 5 tips

Leestijd: 3 minuten

Elk moment in de levens van onze kinderen lijkt vastgelegd te worden, vooral in de wereld van vandaag, met onze smartphones altijd op zak. Maar hoe houd je het overzicht en zorg je ervoor dat deze kostbare herinneringen niet verloren gaan in een zee van – geef maar toe, ook middelmatige – foto’s? Als opruimcoach en ouder deel ik graag mijn eigen worsteling met dit dilemma en enkele handige manieren om grip te houden op al die mooie momenten.

Organiseren van herinneringen

Mijn eigen ervaring begint met bergen foto’s vanaf de geboorte van mijn kinderen. Ik probeer jaarlijks een fotoboek te maken met de leukste kiekjes, maar eerlijk gezegd lukt me dat niet altijd even goed… Daarnaast houd ik een (fysiek) boekje bij voor elk kind, waarin ik af en toe wat schrijf over onze avonturen, bijzondere woorden (pakot=kapot, gongen=gingen, etc.) en andere noemenswaardigheden. Dat heeft mijn moeder ook voor mij gedaan, en ik vond het erg leuk om terug te lezen. Hopelijk zien Janna en Nora dat later ook zo.

Organiseren van kinderfoto’s

Zo’n ‘dagboekje’ (het is af en toe meer een jaarboekje) is nog vrij overzichtelijk, in tegenstelling tot die foto’s… Ik vind het een behoorlijke uitdaging om ze op een georganiseerde manier te bewaren en er iets leuks van te maken voor later. Als je dit herkent, vraag jezelf dan allereerst eens af of je echt zoveel foto’s van dat ene moment moet hebben, het handigst is om direct na het maken van de schattige kiekjes een favoriet te kiezen en de rest weg te gooien. Dat scheelt wanneer je een selectie gaat maken. Bekijk ook mijn tips voor het opruimen van foto’s.

Herinneringen organiseren – 5 tips

En wat doe je er dan mee? Ik ben er eens ingedoken om te kijken wat je kunt doen om grip op alle foto’s en verhalen te houden en er ook nog iets leuks van te maken voor later. De 5 leukste tips deel ik graag met je:

1. Blog of website

Een privéblog of website is een mooie manier om speciale momenten en mijlpalen in het leven van je gezin vast te leggen. Met platforms zoals WordPress kun je eenvoudig een privéwebsite maken en deze beveiligen met een wachtwoord, zodat alleen jij en je gezin toegang hebben tot de inhoud. Bonus: je kunt iedereen uitnodigen om ook bij te dragen.

2. Digitale fotoboeken

Dit is waarschijnlijk de bekendste. Je kunt ook foto’s van dierbare spullen toevoegen, teksten toevoegen etc. en zo een compleet boek maken. Gebruik online diensten zoals Fotofabriek, Albelli of Profotonet om prachtige digitale fotoboeken te maken (kijk voor actuele kwaliteit-prijsverhoudingen op deze website). Je kunt deze fotoboeken thematiseren naar specifieke periodes of gebeurtenissen, en ze delen met je kinderen.

3. Online opslag

Creëer een gedeelde map in een cloudopslagservice zoals Google Drive, Dropbox of iCloud. Hier kun je regelmatig foto’s en video’s uploaden. En ook hierbij, net als bij de blog of website, geldt dat je anderen uit kunt nodigen ook bij te dragen.

4. Privé Facebook-groep

Voor een meer informele benadering kun je een privé Facebook-groep aanmaken voor je gezin. Dit is een handige manier om herinneringen te delen en reacties van familieleden te ontvangen, terwijl je het tegelijkertijd afgeschermd houdt.

5. Speciale e-mailadressen

Maak per kind een e-mailadres aan waarmee gezinsleden herinneringen kunnen delen. Je kunt regelmatig, bijvoorbeeld een keer per week of maand, een e-mail sturen met foto’s en een kort verslag. Ook anderen kun je vragen hetzelfde te doen. En wanneer je het zover vindt, geef je de inloggegevens ervan aan je kind en kan hij/ zij alles bekijken en lezen.

Welke keuze maak jij

Het belangrijkste is om een methode te kiezen die bij jouw voorkeuren en behoeften past, en om de privacy van je gezinsleden te allen tijde te respecteren bij het delen van persoonlijke herinneringen. Zo zorg je ervoor dat deze kostbare momenten nog jaren gekoesterd kunnen worden.

Meer over

Het opruimen van foto’s

Het bewaren van spullen met herinneringen

 

Geplaatst in Gezin, Kinderen, Opruimen, Spullen.