Als opruimcoach deel ik regelmatig tips, zowel in mijn blogs als in mijn werk met klanten, over het organiseren van het huishouden met kinderen en hoe je hen erbij kunt betrekken. Het lijkt dan allemaal best eenvoudig op papier, maar de praktijk is vaak een ander verhaal. Je kinderen betrekken bij het opruimen en het huishouden vereist een flinke dosis geduld, en soms nog wat extra’s.
Geduld met een grote G
Ook mijn geduld wordt regelmatig op de proef gesteld. Zo ben ik al geen ochtendmens, en een typische ochtend bij ons thuis begint meestal met een race tegen de klok. Terwijl ik probeer om iedereen op tijd de deur uit te krijgen, gebeurt er altijd wel iets onverwachts. Zoals laatst, ik had de kinderen in beweging, besluit Janna (4) plotseling haar hemdjes opnieuw te vouwen. Want ja, dat had ik niet goed gedaan. Achteraf zie ik er de humor wel van in, maar op het moment zelf moet ik wel even tot 10 tellen…
De realiteit van dagelijkse strubbelingen
Ook los van dit soort incidenten, kunnen huishoudelijke taken met kinderen soms uitlopen op een strijd. Of het nu gaat om het eindeloos treuzelen bij het opruimen of het weigeren van het uitpakken van de rugzak, elke ouder – en ik dus ook – kent de frustratie die hiermee gepaard gaat. Toch geloof ik dat het belangrijk is om door te zetten, hoe uitdagend het soms ook kan zijn.
Lange termijn
Waar wij bijvoorbeeld heel vasthoudend in zijn, is dat eerst het een moet zijn opgeborgen voordat met iets nieuws kan worden begonnen. Dus eerst je lego opruimen voordat je buiten kan spelen, bijvoorbeeld. En tot mijn verbazing hoef ik het vaak niet eens meer te vragen – de kinderen zijn er zo aan gewend dat ze zelf bedenken dat ze eerst moeten opruimen voordat ze verder gaan met iets anders. Dus ja, het vergt tijd en inspanning, maar de beloningen op lange termijn zijn de moeite waard.
Waarom kinderen betrekken
Het betrekken van kinderen bij het huishouden gaat niet alleen over het verlichten van je eigen takenlijst, maar ook over het stimuleren van zelfstandigheid en verantwoordelijkheidsgevoel bij je kinderen. Moedig ze aan om hun bord naar de keuken te brengen na het eten en help hen bij het ontwikkelen van routines die hen helpen om hun eigen spullen op te ruimen.
Waar kinderen bij betrekken
Kinderen kunnen al op jonge leeftijd betrokken worden bij huishoudelijke taken. Vanaf 2 jaar kunnen ze eenvoudige taken uitvoeren, zoals spullen in de prullenbak doen of de was in de wasmand gooien. Naarmate ze ouder worden, kunnen ze steeds meer verantwoordelijkheden op zich nemen, zoals helpen met stofzuigen, bij het koken en zelfs het uitruimen van de vaatwasser.
En doe zoveel mogelijk samen. Het is misschien een cliché, maar goed voorbeeld doet goed volgen. Bovendien vinden kinderen het fijn te helpen. En het kost dan misschien meer tijd, maar het is wel gezellig. Dus slaapt je kind nog tussen de middag? Probeer die tijd dan niet aan huishoudelijke taken te besteden als opruimen en schoonmaken, doe dat samen. Gebruik die tijd voor een relaxmomentje en/ of voor dingen die echt niet lijken te lukken met je wakkere kind erbij.
Geduld, geduld
Hoe je het ook aanpakt met het betrekken van je kinderen, weet dat ze ook hun eigen manier willen ontwikkelen. Dat vraagt tijd, en dus geduld met een grote G. Elke kleine stap vooruit, hoe langzaam ook, brengt ons dichter bij ons doel.
Download mijn ideeën voor klusjes per leeftijdscategorie
Lees dit artikel voor inspiratie om het opruimen met kinderen leuk(er) te maken