December – tijd voor reflectie op 2022

Leestijd: 3 minuten

In alle decemberdrukte zou je bijna vergeten tijd te nemen voor reflectie. Tegelijkertijd draait alles erom in december, met terugblikken op het afgelopen nieuwsjaar, de weergemiddelden, Top 2000 etc.

Dit samen met het nostalgische sfeertje dat de maand december heeft, maakt dat ik toch even een moment pak om terug te kijken op 2022. Voor mij een mooi jaar waarin ik verschillende mensen heb kunnen helpen (meer) orde te scheppen of tijd voor hunzelf te maken.

Ingrijpende gebeurtenissen

Soms kwam ik langs bij klanten voor één opruimsessie, bij anderen kom ik nog met enige regelmaat. Iedereen heeft met elkaar gemeen dat er een ingrijpende gebeurtenis heeft plaatsgevonden in hun leven, soms recent, soms iets langer geleden. Bijvoorbeeld een scheiding, een (aanstaande) verhuizing of verbouwing, gezinsuitbreiding of een overlijden in directe kring.

Deze gebeurtenissen hebben stuk voor stuk impact op het dagelijks leven. Hierdoor moeten structuren worden aangepast of helemaal opnieuw worden uitgevonden. Soms alleen voor spullen, vaker ook in routines.

Dagelijkse structuur veranderd

En eigenlijk gold dat in Nederland (bijna) voor iedereen. Begonnen we dit jaar nog in een harde lockdown, gingen in januari de scholen weer open. Waren we eerst bezig met het combineren van thuisonderwijs- of opvang met thuiswerken, moesten we ons daarna het hybride werken geheel eigen maken. En ook daarop pasten we ons dagelijks leven opnieuw aan (tips: 5 redenen en 5 tips om je leven goed te organiseren) .

En ja, heerlijk dat we er weer echt op uit kunnen en dat we familie kunnen bezoeken. Tegelijkertijd moeten we daarin wel een balans weten te bewaren. Dit betekent dat je jezelf de vraag moet blijven stellen of je je tijd besteedt aan de dingen die voor jou het belangrijkst zijn.

Reflectie op mijn werk als opruimcoach

Dit geldt niet alleen voor mijn klanten, maar ook voor mezelf. Dus ‘nee’ zeggen tegen bepaalde opdrachten die niet passen in tijd of niet aansluiten bij mijn eigen visie. Zo heb ik afscheid genomen van een klant omdat de wens was dat ik het opruimen toch geheel uit handen nam. Daar heb ik even mee geworsteld, want ik wil altijd graag en iedereen helpen. Maar het past niet bij mijn manier van werken.

Samenwerken als opruimcoach/ professional organizer

Het impactverhaal “Mijn organizer helpt me om gemoedsrust te creëren” op de website van de beroepsvereniging van professional organizers (NBPO) illustreert dit goed. Daarin vertelt een klant hoe hij is geholpen bij het opruimen van zijn huis. De professional organizer ondersteunde waar ze kon, en liet de regie bij hem. Als professional organizers helpen we bij het nemen van beslissingen door bijvoorbeeld vragen te stellen, maar zullen een beslissing nooit afdwingen of forceren.

Door het opruimen, en dus het nemen van beslissingen, geheel uit handen te nemen leer ik je niet het zelf te doen. Terwijl dat juist mijn streven is; mijzelf overbodig maken. Want zodra je van mij technieken hebt geleerd en toegepast in één situatie, kun je die ook toepassen in andere aspecten van je leven.

Reflectie op 2022 en ‘nee’ zeggen

Maar ook privé heb ik ‘nee’ moeten zeggen. De agenda loopt als vanzelf vol met vrijwilligerswerk en sociale activiteiten. En soms moet ik dan echt even bewust op de rem trappen. Hoe leuk het me ook lijkt, dan zeg ik toch even ‘nee’. Wanneer ik niet kan kiezen, wat ik vooral in hectische perioden lastig vind, dan grijp ik terug op mijn keien. Daarmee prioriteer ik en kies dan. Een ‘nee’ kan dan toch een ‘ja’ worden en soms andersom.

In 2023 blijven kiezen

Voor 2023 blijft het voor mij belangrijk goed die keuzes te maken en in de gaten te houden dat ik alleen die opdrachten aannemen die aansluiten op mijn persoonlijke visie en missie.

Op naar een mooi en opgeruimd 2023!

 

Geplaatst in Overig, Ruimte, Werk.