Drukke decembermaand? Laat maar komen!

Leestijd: 3 minuten

Alles lijkt in de drukke decembermaand, in de laatste weken van het jaar tot een soort eruptie te komen. Hoe houd je grip?

Naast de reguliere deadlines is de werkdruk hoog door personeelstekorten, uitval van collega’s, eindejaar afsluiting, Sinterklaas (inkopen, vieringen op school, in de buurt), ouderborrels, eindejaarsvieringen… Dan worden we ook nog om de oren geslingerd met allerlei afleidingen rond Black Friday, Cyber Monday, Mid Season Sale, of gewoon omdat we het leuk vinden-sale…

Grip door dingen niet te doen

En natuurlijk wordt het je dan eens te veel, ook mij, ook al heb ik het allerleukste werk dat je maar kunt verzinnen. Hoe wapen je je tegen al die drukte, houd je grip en houd je het hoofd koel te midden van deadlines en alle leuke uitnodigingen?

Door soms dingen niet te doen, even niet mee te doen aan de drukke decembermaand. Dus even een Sinterklaasdobbelspel minder of niet naar het ontbijt op kantoor. Of door nee te zeggen tegen een leuke, bijna onweerstaanbare maar niet te doen in de komende weken opdracht.

En door– hoe gek het ook klinkt – in de hectiek gas terug te nemen. Dit helpt mij om weer even de hoofd- en bijzaken te scheiden en goed te prioriteren. En dat lukt juist door even pauze te nemen en niet wanneer de drukte me naar de keel dreigt te grijpen naarstig te proberen te prioriteren.

Houd het hoofd koel, neem pauze

Ik neem even afstand door op het moment het teveel dreigt te worden een pauze in te lassen. Dit kan even een kop thee zijn, een wandeling of een telefoontje met een vriend.

Als ik merk dat mijn gedachten me afleiden, dan orden ik die voordat ik verder ga aan de hand van de volgende stappen:

  1. Braindump (alles opschrijven)
  2. Gedachten ordenen door te categoriseren (wat hoort bij wat)
  3. Van gedachten naar actie (indien nodig)
  4. Van actiepunten naar (week)planning/ prioritering)

Daarna weet ik goed wat me te doen staat, en vooral wat nog even kan of moet wachten. Voor een uitgebreide toelichting voor het toepassen van deze 4 stappen naar minder stress, meer focus en grip op tijd.

Stop alle afleiding – houd focus, neem pauzes

Vervolgens zorg ik voor de nodige focus door mijn mailbox af te sluiten en mijn telefoon op ‘niet-storen’ te zetten. Zo weet ik zeker dat ik zo min mogelijk vatbaar ben voor afleiding. Afleiding zorgt namelijk voor een onrustig gevoel en is niet effectief.

Naast de pauzes gedurende de werkdag zorg ik ook voor structurele pauzeomenten. Dat doe ik door dagen voor mezelf in te plannen. Mark doet de ene dag in het weekend en ik de andere waar ik zin in heb. Of wat nodig is. Handig met de inkopen rond de feestdagen bijvoorbeeld of voor het doen van klussen in huis.

En ja, geregeld gaan we er ook op ‘onze’ weekenddagen er samen op uit, maar we kunnen ook alleen op pad zonder dat van tevoren af te hoeven stemmen. Voor de balans hebben we eens in de drie weken een ‘familieweekend’. Dan gaan we als gezin iets leuks doen.

Laat de decembermaand maar komen!

Op dingen als wanneer Sint komt, de opvang uitvalt of de eindejaarsafsluiting is, daarop heb je (zo goed als) geen invloed. Hoe je met wat er op je afkomt, omgaat heb je dat wel.

Geplaatst in Gezin, Tijd, Werk.