Ook bij mij gaat het geregeld mis

Leestijd: 4 minuten

Soms lijkt het allemaal een Dik Voormekaar Show, (ook mijn) beelden van Insta en Facebook dragen daar vrolijk aan bij. Maar ook bij mij gaat er (ondanks) geregeld iets mis.

De verleiding

Ik laat me bijvoorbeeld ook weleens verleiden tot de koop van dingen die ik niet nodig heb. Een zogenaamde niet te weigeren aanbieding – want beter vind je ze echt niet. Nee, nu zit ik met een voorraad vaatwastabletten waar ik geen plek voor heb.

Of van de week nog, ik ging erop uit om mijn nu dan toch tot de draad versleten zilveren gympen te vervangen voor een nieuw setje. Ik kwam thuis met deze paarse stappers…

Afstand doen

En die zilveren gympen staan wel klaar om weg te doen, want de gaten zijn erin gevallen, maar ik denk dat ik ze vanavond toch nog een keertje aan doe… Zo zijn er nog wel meer van die kledingstukken die wat langer in de kast blijven dan mijn bedoeling is, ondanks het regelmatig kritisch rondje door de kast en het one in- one out-principe.

Altijd te laat

Eigenlijk was ik bijna altijd op tijd, liefst wat te vroeg zodat ook bij onvoorziene omstandigheden er niemand op mij hoefde te wachten. Zelfs bij vrienden van wie ik van te voren al wist dat ze te laat zouden komen, kwam ik op tijd. En nog steeds, als ik alleen ben, ben ik op tijd.

Maar helaas, met het hele gezin lukt dat niet. Ja, het komt voor dat we op tijd zijn, maar dat is eerder uitzondering dan regel, zeker ’s ochtends. Chapeau voor iedereen die dat wel lukt. Wij spreken in onze vrije tijd dan ook zo min mogelijk een tijdstip af, probleem is verdwenen als sneeuw voor de zon.

Vliegtuig bijna gemist

Ook zal ik het nooit meer vergeten. Na een hele fijne vakantie in Portugal zaten we nog even te lunchen op het vliegveld waar op dat moment verbouwd werd. We hoorden daardoor de omroeper niet die blijkbaar al een aantal keer ons had opgeroepen naar de gate te komen. Ik werd aangesproken door een medewerker of ik dan toch haast wilde maken.

Met de jongste in mijn armen ben ik toen naar het vliegtuig gerend… We hadden blijkbaar zo goed het vakantiegevoel te pakken dat de tijd even geen rol speelde.

Houd je aan de taakverdeling

Of dan hebben Mark en ik netjes onze week doorgenomen, afspraken in onze gezamenlijke agenda gezet, puntje bij paaltje blijken we toch allebei dezelfde avond iets buiten de deur te hebben gepland. Tja, die planning en taakverdeling, best handig, als je je eraan houdt.

Of die keer dat ik wat van zijn overvolle bordje wilde halen en we daardoor bijna een ander type douchedeur hadden besteld dan we verzonnen hadden. (Wilde hij nou juist wel klapdeuren of juist een schuifdeur, je ziet het, mij maakte het niet zoveel uit.)

Opgeruimde kinderen (not…)

Van de week nog, bij het ophalen van onze jongste dochter Janna bij de kinderopvang, werd me verteld dat zij haar snor probeert te drukken bij het opruimen. Dit door naar een andere groep te lopen of gewoon te gaan zitten kijken hoe de andere kinderen van haar groep aan het opruimen zijn.

En ik moet dan eerlijk bekennen dat ze dit thuis ook probeert en dat ze er soms mee wegkomt. Dan sta ik als opruimcoach toch mooi met mijn mond vol tanden.

Oplossingen

Op veel van de dingen die regelmatig anders gingen dan ik wilde, heb ik wat bedacht. Zo komen de dagen waarop ik gevoelsmatig de hele dag aan het opruimen ben zonder effect minder voor. Dit door dagelijks hoogstens 10 minuten op te ruimen en rommelkontdochters Nora en Janna eerst te laten opruimen waar ze mee bezig waren alvorens iets anders te gaan doen.

En het is allemaal niet alleen van mij afhankelijk. Zo brengt Mark de kinderen ’s ochtends weg. Ik doe wat ik kan om Janna en Nora op tijd klaar te hebben voor vertrek, de rest is aan hun. Het is goed je te realiseren wat de dingen zijn waar je wel en niet invloed op hebt en het dan ook los te laten.

Oftewel, je kunt van alles bedenken, dingen lopen vaak anders. En dat is helemaal prima, in sommige gevallen houd je er zelfs een leuke ervaring (of paarse instappers) aan over.

 

Geplaatst in Gezin, Huishouden, Opruimen, Thuistaakverdeling.