Slim Sinterklaasinkopen doen

Leestijd: 3 minuten

Het lijkt nog zomer, toch komt Sinterklaas over twee weken alweer aan. Ben je nog niet voorbereid? Geen nood, met deze tips doe jij slim jouw Sinterklaasinkopen.

Verlanglijst als inspiratielijst

Kinderen kijken door het grote speelgoedboek en roepen bij alles dat ze dat willen hebben. Niet gek natuurlijk met de prachtige kleuren die ze tegemoet knallen. Hierdoor worden de verlanglijstjes oneindig. Maar eigenlijk weet jij best waar je kinderen graag mee spelen en waar ze maar niet over uitgepraat raken wanneer ze bij een vriendje hebben gespeeld.

En het is echt waar, overdaad schaadt, zoals Eva Munnik ondervond. Dus zie zo’n verlanglijst meer als inspiratiebron en een leuke bezigheid dan als boodschappenlijst. Anders zit je straks met allerlei ongewenste prul in huis, waar niet mee gespeeld wordt en wat een grote rommel veroorzaakt.

Sinterklaasinkopen, maak een lijstje

Over boodschappenlijst gesproken; Sinterklaas, het zijn dus net boodschappen… Vaak heb je minder nodig dan je denkt. Je moet jezelf zoveel mogelijk beschermen tegen impulsinkopen.

Dus maak gerust een lijstje, daarmee voorkom je dat je te veel, te duur en te groot inkoopt. Misschien heb je in de loop der tijd al ingevingen gehad voor leuke kleinigheidjes. Schrijf dat op en bedenk ook hoe vaak de schoen gezet mag worden.

Schoencadeautje = klein cadeautje

Sinterklaasinkopen schoencadeauOnze kinderen mogen vanaf het moment dat Sinterklaas in het land is twee keer per week hun schoen zetten. Dat is dan 6 keer totdat wij het grote feest op 3 december vieren. Dat betekent dat we met twee kinderen 12 schoencadeautjes in huis halen.

Voor in de schoen halen wij kleine cadeautjes, zoals een stickervel, sokken, een pen of iets lekkers. Dat past goed in een klein budget en in de kleine schoen. Voor kinderen maakt het geen snars uit hoeveel iets gekost heeft, ze zijn echt heel snel tevreden, Sinterklaas en Piet hebben immers aan hun gedacht!

Pakjesavond is de finale

Met pakjesavond wil je waarschijnlijk wat grootser uitpakken. Je viert het misschien met grootouders, ooms of tantes. Grote kans dat zij ook cadeaus halen voor je kind(eren), stem dit goed met elkaar af. Zo voorkom je een teveel aan cadeaus, dubbelingen en kun je ervoor zorgen dat de kinderen iets krijgen waar ze echt blij van worden.

Helemaal verstandig om te doen als er ook andere kinderen met jullie pakjesavond vieren dit goed af te stemmen met elkaar. Halen jullie ook cadeaus voor elkaars kinderen? Hoeveel krijgt ieder kind?

Sinterklaasinkopen pakjesavond

Nuttige en gezamenlijke cadeaus

Cadeaus mogen ook nuttig zijn, een pyjama, nieuwe trui of iets voor in de kerstboom bijvoorbeeld. Wij zijn gek op spelletjes en de donkere dagen zijn het uitgelezen moment om een nieuw spel te proberen. Een spelletje kan goed als gezamenlijk familiecadeau uit de zak van Sinterklaas komen.

Daarnaast kijken we altijd of we boeken kunnen vinden die aansluiten bij hun interesses. Om zelf te oefenen met lezen om uit voor te lezen.

Van ruilen komt niet altijd huilen

Er is vast nog veel speelgoed in huis waar niet (meer) mee gespeeld wordt. Kijk of je dat met iemand kunt ruilen. Wellicht wordt er in jouw buurt een ruilbeurs georganiseerd, speciaal voor speelgoed. Of stel het voor aan andere ouders. Dan heb je voor niets een mooi cadeau.

Sinterklaasinkopen in de winkel

Heb je na het ruilen en doorgeven van wensen aan mede-Sinterklaasvierders, ga dan pas echt shoppen. Heb je nog wat tijd, ga dan ook naar de kringloop bij jou in de buurt. Voor de kleine cadeautjes ga je naar de bekendere budgetwinkels en de rest kun je eventueel online bestellen.

Bedenk dat het niet nodig is al helemaal klaar te zijn op het moment dat Sinterklaas voet aan wal zet. Je hebt dan nog een paar weken tot pakjesavond.

Zo, klaar… Op naar het volgende feest…

Meer tips

Na pakjesavond is er vaak veel nieuw speelgoed in huis. Lees mijn tips om het ook na Sinterklaas opgeruimd te houden: Opruimen met kinderen leuk? Met deze aanpak wel! Of download mijn 40 tips om op te ruimen en opgeruimd te blijven.

Verder kwam ik nog deze blog tegen met tips om low-budget inkopen te doen.

Geplaatst in Kinderen, Opruimen, Spullen, Tijd.