Snel minder spullen: 4 tips

Leestijd: 2 minuten

Lijkt dat je ook zo lekker, minder spullen in huis? Dat als je iets zoekt, je weinig tijd kwijt bent aan het vinden ervan? Dat je rust ervaart in je eigen huis? Dat je lekker kunt ontspannen? Dat je tijdens het thuiswerken niet wordt afgeleid door spullen? Deze 4 tips helpen je direct verder.

Haal minder in huis

spullen in de aanbiedingHerkenbaar, je gaat voor een paar sokken naar een (online) winkel en komt terug met een tas vol ‘het-was-toch-in-de-aanbieding’- en ‘je-weet-maar-nooit’-spullen. Ook mij gebeurt dat nog wel eens. Wel een stuk minder dan een paar jaar geleden en als er zo’n ‘het-was-toch-in-de-aanbieding’-ding in mijn tas belandt, is het een aantal een stuk kleiner.

Wat mij helpt is om wanneer ik op het punt sta meer in mijn (virtuele) winkelmandje te doen dan ik van tevoren had bedacht te bedenken dat een leger huis me meer rust oplevert. Dat helpt mij me te verzetten tegen die impulsaankoop. Hiermee bespaar ik bovendien geld.

Probeer het ook eens uit door met jezelf af te spreken twee weken geen spullen te kopen. Hoe voelde dat?

Een snel rondje opruimen

Pak een krat of doos en maak een rondje door je huis terwijl je kleine frutsels erin stopt. Tuurlijk, frutsels maken je huis je thuis en persoonlijk. Maar te veel frutsels zorgen ervoor dat het er rommelig is, het leidt af en maakt onrustig.

Vind je het moeilijk dingen weg te halen? Doe het dan tijdelijk en wissel de spulletjes af.

Kleine stapjes

kleine stapjes opruimen

Zie je er als een berg tegenop te beginnen met opruimen? Heb je het snelle rondje al gemaakt? Begin dan klein. Bijvoorbeeld met een la of kies ervoor al je T-shirts uit te zoeken. Verzamel ze allemaal op een plek en selecteer kritisch.

Doe dat wat weg kan ook zo snel mogelijk de deur uit. In het geval van kleding kun je denken aan de textielbak of kledingbak van het Leger des Heils. Bekijk de afvalwijzer voor het goed scheiden van je afval.

Gun jezelf de tijd

Ben je begonnen met de eerste stapjes? Mooi! Gun jezelf de tijd om af te komen van overbodige spullen. Er is geen toverformule en dat betekent dat je over alles een beslissing moet nemen. Je zult merken dat dat bij sommige dingen heel makkelijk gaat, bij andere dingen kost het meer energie en tijd. En dat is prima.

Stel jezelf de vraag: hoe wil je je ruimte gebruiken? Het antwoord kan je helpen keuzes te maken.

Benieuwd naar meer tips, download 40 tips voor opruimen en opgeruimd blijven of lees mijn artikel Nee zeggen tegen gratis spullen.

 

Geplaatst in Opruimen, Spullen.