2023 en goed opruimen

Leestijd: 3 minuten

Het nieuwe jaar 2023 rammelt aan de deur en daarmee ook goede voornemens. Velen nemen zich voor meer rust en structuur aan te brengen en te gaan opruimen of ontspullen. Hoe doe je dat?

In verschillende top 10 goede voornemens prijkt daartussen meer orde en structuur (Top 10 goede voornemens (LivSane), De populairste goede voornemens en hoe je ze echt gedaan krijgt (de Volkskrant), Top 10 goede voornemens (Etos)).

Op 1 januari 2023 zijn we nog vol goede moed, op Blue Monday (in 2023 16 januari) zouden we al concluderen dat we gefaald hebben. Hoe zorg je ervoor dat dat je niet gebeurt met het opruimen en organiseren van je huis(houden)?

Goed opruimen – je doel bepalen

Wanneer je in de eerste week van januari (of elk ander moment van het jaar) besluit dan toch echt de schouders onder je goede voornemens voor 2023 te zetten, begin dan niet zomaar ergens met opruimen. Zonder duidelijk doel loopt het uit op een teleurstelling, lijkt de klus eindeloos en zit je aan het einde van dag met een ogenschijnlijke puinhoop.

Bedenk eerste wat je wilt bereiken. Belangrijk is eerst een beeld te hebben van de door jou gewenste situatie. Vervolgens zet je dat af tegen je huidige situatie; wat wil je verbeteren, waarom is dat belangrijk voor jou?

2023 en slim je doelen bepalen

Bepaal je doel en maak dat zo concreet mogelijk. Zo wordt in het betaalde werk veel gebruik gemaakt van de SMART-methode bij het opstellen van een doel. Dit biedt ook in dit geval houvast, je maakt je doel Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden en dat draagt bij aan goed opruimen. Bijvoorbeeld:

  • “In maart 2023 hangen of liggen alleen kledingstukken in de kast die ik met enige regelmaat draag.”
  • “Aan het einde van 2023 weet ik weet precies waar alles in huis ligt.”
  • “In juli zijn de spullen op zolder gesorteerd en opgeruimd.”

Kleine stappen

kleine stappen opruimen

Wat kun je doen om de gewenste situatie te bereiken? Vervolgens knip je dit op in kleine stappen door uit te gaan van de tijd en energie die je hebt.

Je doel maak je realistisch en bereikbaar voor jezelf door goed te bedenken hoeveel tijd je per week hebt om op te ruimen. Heb je wekelijks een uur? Kies dan voor een plank of la per keer en niet voor een hele kast.

Zichtbaar

Soms lijkt wat je doet geen effect te hebben en dan kan je moedeloos worden. Voorkom dit door elke keer voordat je begint met opruimen een foto te maken en wanneer je wekelijkse of dagelijkse moment er weer op zit, wederom een foto te maken. Zie je het even niet meer zitten? Bekijk dan de foto’s van het werk dat je al hebt verzet.

Motiveer jezelf

motiveer jezelf opruimen

Einddoel nog niet bereikt maar wel al veel werk verzet? Beloon jezelf met een leuke activiteit, alleen of met anderen. Kortom; vier je successen en je tussentijdse stappen, klein of groot. Zo houd je jezelf gemotiveerd en op weg naar je doel. Ik ben trots op je resultaat!

Zetje in de rug

Extra steuntje of zetje nodig? Ik help je graag bij het bepalen van je doel, het maken van een plan en/ of bij het opruimen zelf. Bekijk deze tips, download gratis de tips voor opruimen en opgeruimd blijven of neem vrijblijvend contact met me op.

Een mooi, overzichtelijk 2023 gewenst!

Geplaatst in Opruimen, Ruimte, Spullen.