Hoe ik focus vind in een druk leven en mijn motivatie vasthoud

Leestijd: 4 minuten

Het leven voelt soms als een eindeloze to-dolijst. Werk, gezin, huishouden, sociale verplichtingen… alles vraagt om aandacht. Vooral toen de kinderen nog kleiner waren, leek mijn hoofd altijd vol te zitten met wat er allemaal moest gebeuren, op werk en thuis. Oplaadmomenten waren er nauwelijks, en ik ging maar door, zonder echt stil te staan bij wat belangrijk was.

Totdat ik besefte dat ik vooral bezig was met dingen die ‘moesten’, en nauwelijks met wat ík wilde. Dat was het startpunt van mijn zoektocht naar meer grip op mijn tijd en energie. Niet alleen door efficiënter te plannen, maar door bewuste keuzes te maken die bij mij passen.

1. Prioriteiten stellen: Wat telt echt?

Toen ik merkte dat ik telkens tussen verschillende rollen heen en weer schoot, moest ik kritisch gaan nadenken over wat voor mij echt belangrijk was. Wat ik ontdekte was dat de invulling van mijn prioriteiten veranderde, maar mijn kernwaarden hetzelfde bleven. Ik hechtte altijd al veel waarde aan goede relaties met vrienden en familie, maar in plaats van samen uit eten te gaan, koos ik er vaker voor om vrienden bij ons thuis uit te nodigen of samen te lunchen.

Het vinden van de juiste balans begint bij helder hebben wat voor jou echt belangrijk is. Neem de tijd om deze prioriteiten op te schrijven en kijk of je huidige invulling daarvan nog klopt.

2. Bewuste keuzes maken

Een belangrijke verandering die ik heb doorgevoerd, is dat Mark en ik nu vaste ‘eigen dagen’ hebben. Op zaterdag is hij verantwoordelijk voor de kinderen en het eten, en ik ben dat op zondag. Dit zorgt ervoor dat we niet hoeven te onderhandelen over wie wanneer weg kan of wat we moeten doen, en we hebben allebei de ruimte om dingen in te plannen of te ondernemen zonder schuldgevoel. Of dat nu een wandeling met een vriend is, een opleiding volgen of lekker een boek lezen op de bank.

Het bewust maken van deze keuzes heeft mij een stevige basis gegeven. Je hoeft niet telkens opnieuw te onderhandelen en creëert ruimte voor de dingen die je energie geven.

3. Motiveren door vooruitgang te zien

Wat ik vaak vergeet, is stil te staan bij wat ik al heb bereikt. Ik ben geneigd om door te gaan en me te focussen op wat er nog moet gebeuren om mijn doel te bereiken. En ik zie dat meer om me heen, bij klanten, vrienden en kennissen. Maar wanneer je grote doelen hebt, helpt het om ook de kleine successen te vieren. Zo blijf je gemotiveerd.

Denk aan een bergbeklimmer: als je alleen naar de top kijkt, lijkt het eindeloos. Maar als je even omkijkt, zie je hoeveel meters je al hebt afgelegd. Het helpt dus om je voortgang zichtbaar te maken. Klant Annemieke gebruikt tegenwoordig een tracker die we samen ontwikkelden om haar huishouden bij te houden:

Ik heb zoveel meer overzicht gekregen in mijn huishouden! Wat ik fijn vind, is dat ik nu ook kan zien wat ik al heb gedaan. Dat motiveert enorm en geeft me een gevoel van controle.

4. Hoe houd je motivatie vast?

Motivatie is geen constante factor. Op sommige dagen voel je je sterk en gedreven, op andere dagen is het lastig om in actie te komen. Wat helpt om gemotiveerd te blijven, is begrijpen welke factoren een rol spelen in het vasthouden van verandering. Uit onderzoek blijkt dat motivatie vooral blijft bestaan als:

  • Je tevreden bent over het resultaat – Als je merkt dat je nieuwe manier van werken of leven iets positiefs oplevert, blijf je eerder gemotiveerd. Schrijf eens op welke voordelen je al hebt ervaren.
  • Je nieuwe gewoonten leuk zijn – Als iets goed voelt, houd je het makkelijker vol. Zoek daarom naar manieren om taken leuker te maken. Dat kan door een fijne omgeving te creëren, een muziekje op te zetten of jezelf een kleine beloning te geven.
  • Het past bij wie je bent en wat je belangrijk vindt – Verandering is makkelijker als het voelt als een logisch onderdeel van je identiteit. Zie jezelf niet als iemand die ‘moet opruimen’, maar als iemand die een georganiseerd leven belangrijk vindt.

(Bron: Kwasnicka, D. en anderen, 2016)

Concrete tips om motivatie vast te houden

  1. Maak het concreet: Wat wil je bereiken en waarom? Schrijf je motivatie op en wees specifiek, bijvoorbeeld: “Ik wil meer tijd voor mijn hobby’s en kinderen door elke week 15 minuten op te ruimen.”

  2. Schrijf voor jezelf eens op waarom jouw doel belangrijk is en hoe het past bij wie je bent. Bijvoorbeeld: “Ik neem mijn tijd en energie serieus, dus ik kies bewust waar ik mijn aandacht aan geef.” Dit helpt je om ook op lastige dagen door te zetten.
  3. Stel subdoelen: Breek je doel op in haalbare stappen. Een voorbeeld: “Ik wil elke zondagavond mijn woonkamer opruimen, zodat ik rustig aan de werkweek kan beginnen.”
  4. Vier je successen: Houd bij wat je hebt bereikt, hoe klein de stap ook is. Dit kan je enorm helpen om gemotiveerd te blijven, vooral wanneer het even niet zo snel gaat als je zou willen. Je kunt groots uitpakken, met een weekendje weg, maar jezelf regelmatig een schouderklopje geven kan al wonderen doen om gemotiveerd te blijven.
  5. Zeg vaker nee: Door nee te zeggen tegen wat niet belangrijk is, houd je energie over voor wat wél telt. Gebruik bijvoorbeeld de Eisenhower Matrix om je te helpen prioriteiten te stellen.

Door deze aanpak heb ik niet alleen meer grip op mijn tijd en energie, maar kan ik ook beter bijsturen wanneer dat nodig is. Het is een continu proces, maar het helpt me om te blijven werken aan wat echt belangrijk is.

Welke tip spreekt jou het meeste aan? Laat het me weten!

Geplaatst in Overig.