Grip op je huishouden

Leestijd: 3 minuten

Grip op je huishouden zorgt ervoor dat je ruimte hebt voor belangrijke dingen. En nu we met zijn allen zoveel mogelijk thuiswerken is dat extra welkom. Hoe krijg je die grip? 5 tips om zelf mee aan de slag te gaan.

1. Opruimen

(alt="")

Opgeruimd huis

Om te beginnen: opgeruimd is rust. Je wordt niet afgeleid en vermindert het aantal prikkels door je huis op te ruimen. En je hebt er maar 5 stappen voor nodig! Namelijk de 5 stappen van Julie Morgenstern:

  1. Sorteren
  2. Afdanken
  3. Plek toewijzen
  4. Bundelen
  5. Onderhouden

Hoe je deze stappen toepast licht ik toe in het artikel Opgeruimd is rust!. Zorg verder voor een goed opbergsysteem; gebruik bakken of dozen voor bijvoorbeeld speelgoed, opladers, kranten en tijdschriften etc. die je vervolgens labelt. Probeer daarnaast kritisch te zijn op gewenste aankopen.
Het hebben van veel spullen kost meer (opruim)tijd en is bovendien niet duurzaam.

2. Dagelijkse structuur

In de vijf stappen die je helpen bij het opruimen heb ik het al genoemd: onderhoud. Besteed je dagelijks kort de tijd aan opruimen, dan kost het opgeruimd houden van je huis minder tijd. Dus ruim de schone was op en leg aan het einde van de dag rondslingerende spullen terug op hun plek. Maak dit onderdeel van je routine.  In het artikel De stap naar routine – zet deze met mij ga ik specifiek in op de ochtendroutine.

3. Structuur in je huishouden = grip

Breng structuur aan in je huishouden door een huishoudschema. Tja, ik kan het ook niet spannender maken dan het is. Vraag jezelf af wat je wekelijks gedaan wil hebben en wat met een andere regelmaat kan. Plan voor de wekelijkse activiteiten een vaste dag of spreid deze over de week. Vergeet niet dat je kinderen ook bij kunnen dragen in het huishouden.

Ter inspiratie raadpleeg je mijn huishoudschema, google of bekijk op Pinterest de sectie Huishoudschema van mijn bord Opruimen.

4. Weekmenu

Als je net als ik liever niet dagelijks naar de supermarkt rent om daar in vliegende vlucht te moeten verzinnen wat er vanavond op tafel moet komen, maak dan een weekmenu. Het helpt tegen verspilling, brengt rust in de dag en kan je bovendien geld besparen. Lees ook Structuur in je gezin door een weekmenu.

5. Evalueren en aanpassen

Gun jezelf en je gezin tijd om het ritme eigen te maken en pas je schema aan waar nodig. Had je bijvoorbeeld alles op een dag gepland maar vind je dat het te veel ten koste gaat van jullie vrije tijd als gezin? Probeer dan wat te spreiden over de week.

Ook wanneer er wat verandert in jullie gezin, bijvoorbeeld door het huidige thuiswerkbeleid, verhuizing, verandering van baan, school, uitbreiding van het gezin, etc., pas het schema dan aan zodat het aansluit op jullie nieuwe situatie. Het schema is er om jullie te helpen dus kijk goed naar wat voor jou en je gezin werkt.

Neem contact met me op voor advies op maat of download mijn pakket voor grip op je huishouden.

Geplaatst in Huishouden, Opruimen, Ruimte, Thuistaakverdeling, Tijd.