Ontspullen: 7 Tips om te beginnen met minder bezit

Leestijd: 3 minuten

Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van minder bezit. Ontspullen is een bewuste stap om overbodige items los te laten en ruimte te maken voor wat echt belangrijk is in je leven. Ben je klaar om te beginnen? Lees dan vooral verder!

Wat is ontspullen?

Ontspullen is het proces van je overbodige spullen aanpakken en bewuste keuzes maken over wat je wilt behouden. Het doel is om je leefomgeving eenvoudiger te maken, zodat je je kunt richten op wat echt belangrijk voor jou is. Dit leidt tot minder stress en meer ruimte voor de dingen die jou gelukkig maken.

Waarom ontspullen?

We verzamelen vaak meer spullen dan we nodig hebben, vaak door impulsieve aankopen of door gehechtheid aan bepaalde objecten. Denk bijvoorbeeld aan hobby’s die je niet meer oppakt, zoals die schommelstoel die je altijd al wilde restaureren, maar die al jaren ongebruikt in de hoek staat. Of die stapel boeken die je ooit zo graag wilde lezen, maar die je niet meer opent. Het loslaten van deze spullen kan je bevrijden van schuldgevoelens en ruimte creëren voor nieuwe ervaringen en activiteiten. Door te ontspullen, maak je ruimte voor nieuwe dingen en wordt je huis weer een plek om te ontspannen.

Hoe ontspullen? 7 Tips om te beginnen

  1. Begin klein
    Begin met een kleine ruimte, zoals een lade of een plank. Dit voorkomt dat je er als een berg tegenop ziet, waardoor je niet begint. Door met kleine stappen te beginnen, bouw je vertrouwen op en zie je snel resultaat.
  2. De 6 maanden regel
    Twijfel je over een voorwerp? Vraag jezelf dan af of je het de afgelopen zes maanden hebt gebruikt of denkt de komende zes maanden nodig te hebben. Als het antwoord nee is, overweeg dan om het weg te doen. Deze aanpak helpt je om sneller keuzes te maken.
  3. Kies wat bij jou past
    In plaats van een vast sorteer systeem, luister naar je eigen gevoel en maak keuzes die voor jou logisch zijn. Houd rekening met jouw persoonlijke situatie en behoeften. Dit kan betekenen dat je sommige spullen tijdelijk apart houdt om later opnieuw te beoordelen, in plaats van ze meteen in een specifieke categorie te plaatsen.
  4. Werk in blokken van 15 minuten
    Ontspullen hoeft geen urenlange taak te zijn. Zet een timer voor 15 minuten en kijk hoeveel je kunt doen in die tijd. Het opdelen van het werk maakt dat je ook nog tijd hebt voor andere dingen op die dag en helpt je om regelmatig vooruitgang te boeken.
  5. Digitaal ontspullen
    Vergeet niet je digitale leven op te ruimen. Verwijder ongebruikte apps, oude e-mails, meld je af voor nieuwsbrieven die je nooit bekijkt en gooi bestanden weg die je niet langer nodig hebt.
  6. Bewaar alleen wat je blij maakt
    Vraag jezelf bij elk item af of het je echt blij maakt en of het nuttig is. Als het antwoord ‘nee’ is, overweeg dan om het los te laten. Dit sluit aan bij de methodiek van Marie Kondo, maar je kunt deze benadering op jouw eigen manier invullen. Denk aan de tijd en ruimte die je terugwint door spullen die je niet meer gebruikt of waar je je schuldig over voelt, zoals ongebruikte hobbyspullen, eindelijk los te laten.
  7. Doe het samen
    Betrek je familie of huisgenoten bij het proces. Ontspullen samen maakt het niet alleen sneller, maar ook leuker. Bovendien kan het als een stok achter de deur fungeren, waardoor je gemotiveerd blijft om door te zetten. Onthoud dat de voordelen van een opgeruimd huis voor jou persoonlijk zijn en afhankelijk van jouw behoeften. Terwijl anderen misschien helpen, ben jij die uiteindelijk die moet voelen dat de ruimte beter past bij jouw leven.

Met deze tips kun je aan de slag met ontspullen en een rustiger, georganiseerder leven leiden. En als je wilt weten over wat je nou moet doen met de spullen waar je afscheid van neemt, lees dan ook mijn eerdere blog met 4 tips voor duurzaam opruimen. Neem de tijd om te ontdekken wat het beste voor jou werkt, en vergeet niet om je mijlpalen en (kleine) successen te vieren!

Geplaatst in Duurzaam, Opruimen, Spullen.