Klaar voor de start…AF!

Leestijd: 2 minuten

Zo, de start van het nieuwe schooljaar verliep soepel, gestructureerd en in harmonie; de kinderen waren op tijd op en van school, aan tafel en in bed. Alles klaar voor de start. Klinkt dat meer als een droom dan de realiteit en kan je wel wat structuur gebruiken? Lees dan vooral even verder.

Eerder al schreef ik over het belang van structuur voor rust in je gezin en in je hoofd. Maar gelijk een hele dagplanning maken kan lastig zijn. Begin dan ook met een moment van de dag, bijvoorbeeld waar het nog niet soepel gaat.

Klaar voor de…ochtendspits

Voor veel gezinnen is de start van de dag een race tegen de klok. Dat kan anders. Kijk samen met je kind – zeker vanaf een jaar of 4 zijn kinderen daar goed toe in staat – wat er ’s ochtends gedaan moet worden en in welke volgorde. Maak dit samen visueel door pictogrammen te tekenen of te zoeken die daarbij passen. Hang het vervolgens op een plek die goed zichtbaar is voor iedereen.

Mocht het nodig zijn, neem dan ook ’s avonds een keer de ochtendplanning met elkaar door. Zo weet iedereen wat er van hem of haar wordt verwacht. Bovendien heb je door deze zichtbare structuur iets om op terug te vallen tijdens de ochtendspits.

Weekplanning

Zit het wel snor met die ochtendplanning en ben je toe aan de volgende stap – een dag- of weekplanning? Ben je op zoek naar meer inspiratie? Hieronder heb ik diverse links geplaatst die je verder helpen. Uiteraard kun je mij ook persoonlijk benaderen voor ideeën op maat.

Weekmenu

Ik heb gemerkt dat het hebben van een weekmenu mij enorm veel tijd bespaart; Structuur in je gezin door een weekmenu. Via Facebook en Pinterest heb ik verschillende tips gedeeld voor het opzetten van een weekmenu. Dit brengt houvast en rust.

Gezinsplanning

Handvatten voor een nieuwe gezinsplanning. Bekijk ook deze tips van het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Geplaatst in Gezin, Ruimte, Tijd.