Workshop Bibliotheek Haagse Hout

Ik vind opruimen heel leuk, niet alleen om het te doen maar ook om erover te lezen én erover te vertellen. Voor mij dus een klein feestje om met de volgeboekte workshop Blijf opgeruimd met opruimcoach Rosanne in de bibliotheek de Nationale Opruimweek 2023 af te trappen.

Voorjaarsschoonmaak

Dat het (bijna) lente was 18 maart jl., de dag waarop ik de workshop gaf, was goed te merken. Buiten was het prachtig weer, de tijd voor de voorjaarsschoonmaak rammelt duidelijk aan de deur. Niet voor niets dat de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers (aka opruimcoaches) deze week (20 t/m 24 maart) heeft gebombardeerd tot Opruimweek.

Workshop opruimen

De algemene opvatting over opruimen is ‘dat je het gewoon doet’. Toch is dat niet zo. Hoe komt dat? En – belangrijker nog – wat doe je eraan? Rond deze vragen – en antwoorden – draaide de workshop. De top 3 van redenen, in willekeurige volgorde, die ik in mijn praktijk tegenkom van redenen waarom het niet lukt om het opruimen te beginnen of af te maken:

  1. Afleiding
  2. Emotionele lijm
  3. Levensgebeurtenis

“Heel herkenbaar, ik kom altijd van alles tegen tijdens het opruimen waardoor het me niet lukt het af te maken”- deelnemer

Afleiding

Doordat je je laat afleiden, heb je aan het einde van de dag het gevoel heel veel gedaan te hebben – wat waarschijnlijk ook zo is – maar doordat je niets hebt afgemaakt zie je weinig tot geen resultaat. Door jezelf aan een plek te committeren, voorkom je dat je gaat zigzag-opruimen en bereik je zichtbaar resultaat.

Emotionele lijm

Ook is maken van keuzes over spullen die van emotionele waarde zijn, is niet makkelijk. Met een kleine oefening ervoeren de deelnemers hoe je die beslissing toch kan nemen – houden is namelijk ook een keuze.

“Die vaas houd ik nu, het lucht op om deze keuze bewust te maken” – deelnemer

Levensgebeurtenis

We houden veel ballen in de lucht en we leggen de lat erg hoog – ik zie het overal om me heen. Vaak lukt het allemaal (net) wel, totdat er iets ingrijpends gebeurt. Een verhuizing, ziekte, geboorte, andere baan, een overlijden in je directe omgeving.

Je leven staat op zijn kop en dat vraagt van jou je aan te passen. Dit door kritisch te kijken naar die lat, keuzes te maken en systemen te ontwikkelen of bij te stellen. Denk maar aan hoe je je boodschappen doet, je agenda beheert of je huis schoonmaakt. Een frisse blik en de juiste vragen helpen daarbij.

Flyer workshop opruimen opruimcoach RosanneOpenheid deelnemers workshop opruimen

De enthousiaste deelnemers durfden heel open te vertellen over waar zij tegenaan liepen bij het opruimen. Na afloop heb ik nog enkele persoonlijke tips gedeeld, en een groot deel van de geselecteerde boeken waren direct uitgeleend. Op naar een opgeruimde Opruimweek!

Meer over de Nationale Opruimweek 2023

Zelf een workshop organiseren met opruimcoach Rosanne? Neem contact met me op!

Leestips

  • In voor- en tegenspoed (alleen als jij de afwas doet), Ragna Heidweiller
  • Het leven van dingen, Warna Oosterbaan
  • Organiseren van binnen naar buiten, Julie Morgenstern
  • Schat, wil jij dit even doen?, Eve Rodsky