10 dingen die ik zonde vind in huis

Leestijd: 3 minuten

Als opruimcoach zoek ik continu naar manieren om duurzaamheid toe te passen, zowel bij spullen als bij tijd. Tijd kun je immers maar één keer besteden, dus het is belangrijk die goed te gebruiken, net zoals we bewust met onze spullen omgaan.

Door een balans te vinden tussen het efficiënt benutten van tijd en het creëren van een opgeruimde, prettige leefomgeving, kun je veel verspilling voorkomen. Hier zijn 10 dingen die ik écht zonde vind, zowel qua spullen als tijd. Misschien herken je er een paar!

1. Weggooien van spullen die je eigenlijk kunt hergebruiken of repareren

Het lijkt vaak makkelijker om iets nieuws te kopen, maar met een kleine reparatie kunnen veel spullen nog een tweede leven krijgen.

2. Rondslingerende spullen die nooit hun vaste plek krijgen

Zonde van de tijd die je verliest door steeds opnieuw te moeten zoeken. Een vaste plek voor alles geeft bovendien rust en overzicht.

3. Overvolle kasten met kleding die je nooit draagt

Dit leidt tot chaos en maakt het lastiger om een bewuste keuze te maken of een goede outfit voor de dag te kiezen. Geef kleding die je niet draagt een nieuw leven door het weg te geven of te verkopen.

4. Het bewaren van dingen ‘voor het geval dat’

Net zoals die feestjurk die al jaren in je kast hangt voor dat ene perfecte moment of de kleding die je bewaart in de hoop dat ze weer passen, houden we vaak ook andere spullen ‘voor het geval dat’. Denk aan keukengerei, elektronica of hobbyspullen. Veel van deze items belanden achterin de kast en worden nauwelijks gebruikt. Bewaar alleen wat je écht nodig hebt en geef de rest een betere bestemming.

5. Verspilling van energie door apparaten die altijd aanstaan

Het is verrassend hoeveel energie er verloren gaat door apparaten die standby staan of altijd zijn ingeschakeld. Ik probeer hier bewust mee om te gaan, bijvoorbeeld door stekkers uit te trekken of apparaten uit te schakelen wanneer ik ze niet gebruik. En ja, ik blijf mijn kinderen eraan herinneren om de lampen uit te doen als ze een kamer verlaten, ooit…

6. Lege ruimtes onbenut laten terwijl je elders spullen opstapelt

Slim gebruik maken van de ruimte die je hebt, kan veel rust brengen in je huis. Denk bijvoorbeeld aan slimme opbergsystemen.

7. Spullen die je alleen bewaart uit schuldgevoel

Of het nu gaat om cadeaus of andere spullen die je hebt gekregen, vaak houden we dingen alleen maar omdat ze ooit zijn gegeven. Veel van deze spullen zijn op dat moment al van nut geweest, als een uitdrukking van dank of om iets te vieren. Als iets je niet blij maakt of nuttig is, overweeg dan om het te laten gaan. Twijfel je? Vraag de gever wat zij willen dat je ermee doet. Misschien ontdekken jullie samen dat het beter is als het een nieuw leven krijgt bij iemand die het wél kan waarderen!

8. Boeken die je nooit meer leest, maar wel veel ruimte innemen

Ah, boeken – mijn persoonlijke opruimuitdaging! Ze kunnen zoveel waarde hebben, maar als ze alleen maar stof verzamelen op de plank, is het tijd om ze door te geven aan iemand anders die er plezier van kan hebben. En ja, dat vertel ik mezelf ook regelmatig als ik weer eens stiekem een boek koop…

9. Het uitstellen van het opruimen tot het echt te veel wordt

Dit is zonde van de stress die het met zich meebrengt! Door regelmatig even te organiseren, blijft je huis overzichtelijk en voorkom je die paniekmomenten als je weer eens over een stapel spullen struikelt. Rondslingerende spullen kunnen je afleiden en je concentratie verstoren. Dus maak regelmatig, liefst dagelijks, een opruimrondje. Denk eraan: opruimen hoeft geen marathon te zijn – het is meer een gezellige wandeling door je eigen huis!

10. Onderschatten wat een (on)opgeruimd huis doet

Een opgeruimde omgeving geeft niet alleen rust, maar kan ook je productiviteit en creativiteit een flinke boost geven. Dus geef die rommel geen kans en geniet van de ruimte die een opgeruimd huis met zich meebrengt. Geloof me, je hersenen zullen je dankbaar zijn als je eindelijk die stapel papieren van de keukentafel verwijdert!

Lezen over

Geplaatst in Opruimen, Spullen, Tijd.