Zo organiseer ik mijn leven met een jong gezin

Leestijd: 4 minuten

Vroeger vond ik plannen maar benauwend, alsof het alle spontaniteit uit het leven zou halen. Maar nu, met een jong gezin, merk ik juist hoeveel vrijheid het geeft. We hoeven niet steeds na te denken over wie wat doet, en daardoor blijft er meer ruimte over voor leuke dingen en is er aandacht voor elkaar.

Omdat ik weet dat dit voor anderen ook een zoektocht kan zijn, leek het me goed om eens op een rij te zetten hoe wij het aanpakken. Niet om nóg efficiënter te worden, maar juist om meer ontspanning en flow te ervaren.

Weekendstructuur: tijd voor jezelf én samen

In het weekend hebben we een vaste verdeling: op zaterdag is Mark verantwoordelijk voor de kinderen en op zondag ik. Dit betekent dat ik zonder overleg een sessie met een klant kan plannen of iets voor mezelf kan ondernemen. En dat werkt heerlijk. Want we hoeven niet te onderhandelen met elkaar over wie nu weg kan.

Elke drie weken hebben we een ‘familieweekend’, waarin we bewust tijd maken om samen iets leuks te doen. Dat kan een dagje uit zijn, maar net zo goed een samen een film kijken of een stukje fietsen.

Verdeling doordeweeks

Ook doordeweeks hebben we een heldere structuur. Mark brengt de kinderen naar school, ik kook doordeweeks en hij in het weekend. Rondom het koken hebben we ook elk ons eigen systeem: ik maak een weekmenu en laat een keer per week de boodschappen bezorgen, Mark bedenkt liever op de dag zelf wat hij gaat maken en haalt dan wat hij nodig heeft (vandaar die verdeling 😉).

Het ophalen van school of BSO wisselen we af volgens een vast schema. Het zijn van aanspreekpunt en het regelwerk rond afspraakjes (of ‘as’), kinderfeestjes en buitenschoolse activiteiten wisselt daarin mee. En dat geeft rust, omdat we niet steeds hoeven te overleggen wie wat doet.

Administratie en taken automatiseren

We hebben onze administratie en gezinstaken zo veel mogelijk geautomatiseerd en verdeeld. Alles wat met de kinderen of het huis te maken heeft – van NUTS-zaken tot theaterlessen, opvang en boodschappen – valt onder onze gezamenlijke verantwoordelijkheid. Dingen met terugkerende taken zoals scouting of zwemles zijn de verantwoordelijkheid van een van ons, denk aan het aanmelden voor kamp, de betalingen en het brengen/halen. Dit voorkomt dat we dingen dubbel moeten afstemmen of vergeten.

Voor gezamenlijke taken gebruiken we een gedeelde inbox. Dit zodat we niet als een taak wisselt van eigenaar, we alsnog continu mailtjes naar elkaar door moeten sturen. Ik hoef dus niet te bedenken of ik Mark ergens aan moet herinneren of hij mij. Dat maakt het tussendoor wisselen van taken – al dan niet tijdelijk omdat een van ons even wat meer op zijn bord heeft – ook makkelijker.

Huishouden: samen doen, taken verdelen

Eens in de twee weken komt de schoonmaker – een fijne reset. De kinderen weten inmiddels dat ze dan hun kamer moeten opruimen en doen dit zonder veel aansporing. In de tussenliggende weken hebben we vaste huishoudelijke taken verdeeld. De kinderen helpen ook steeds meer mee: vuilnis wegbrengen, de tafel afruimen en hun eigen was opvouwen. We hebben hiervoor geen strikte afspraken, maar het is een vanzelfsprekendheid geworden. Wil je inspiratie voor taken per leeftijdscategorie? Kijk dan hier [link naar huishoudwerkbladen].

Geen ‘Oh maar ik dacht dat jij…’ – momenten meer

Een gezamenlijke agenda is bij ons onmisbaar. We gebruiken een digitale variant waarin alle belangrijke gezinszaken staan: schoolactiviteiten, uitjes, speelafspraken en wie er oppast als we samen wat ondernemen, maar een papieren of een whiteboard kan natuurlijk ook. Individuele afspraken zetten we in onze eigen agenda, maar die is wel inzichtelijk voor de ander. Werkafspraken niet, alleen als die in de vrije tijd vallen en dus van invloed zijn op de agenda van de ander. Zo kan ik zien dat Mark een late vergadering heeft en ik als ik ’s avonds ook nog iets wil ondernemen, een oppas moet regelen. Ennuh, als ik eerder die afspraak had, betekent het dus dat Mark de oppas regelt 😉. Een whiteboard of papieren familiekalender werkt natuurlijk ook prima, net wat het beste bij jouw gezin past. Het scheelt in elk geval een hoop “Oh, maar ik dacht dat jij…!”-momenten.

De kracht van structuur

Door deze systemen voelen wij ons minder opgejaagd en blijft er meer ruimte over voor leuke dingen. We hoeven niet dagelijks over kleine regelzaken na te denken, waardoor we energie overhouden voor nieuwe ervaringen. En natuurlijk loopt het soms anders, maar de basis staat. Hoe organiseer jij het thuis? Zou een gezamenlijke inbox jou kunnen helpen? Probeer het uit en laat het me weten!

Meer over het hoe van

Geplaatst in Gezin, Huishouden, Thuistaakverdeling.