Evenwichtige taakverdeling – hoe zit het ook alweer

Leestijd: 3 minuten

Nu de scholen weer volop draaien en iedereen op het werk terug is van vakantie, stapelen de taken zich (weer) op. Naast het werk vraagt ook thuis alles om goed georganiseerd te zijn. Schoolactiviteiten, het huishouden draaiende houden, en het bijhouden van gezinsafspraken: het kan veel zijn. Daarom is het zowel op werk als thuis belangrijk dat je als team werkt en een evenwichtige taakverdeling hebt.

Het is alweer even geleden dat Mark en ik het over de taakverdeling in ons huishouden hadden. We deelden de taken netjes op, of dat dacht ik tenminste. We probeerden allebei ons deel. Zo is Mark chef zwembad: als Nora of Janna naar zwemles moet, gaat hij met ze mee.

De onzichtbare last

Maar toch knaagde er iets. Ondanks de ogenschijnlijk eerlijke verdeling voelde het alsof ik meer deed. Niet alleen qua tijd, maar ook qua mentale inspanning. Het plannen van schoolactiviteiten, het huishouden draaiende houden en het bijhouden van alle gezinsafspraken vraagt ook veel. Toch liep ons gesprek vaak vast in een welles-nietes over wie nu eigenlijk meer deed. We leken evenveel te doen, maar waarom voelde het dan niet zo?

Ditzelfde kwam laatst weer ter sprake toen ik met een klant sprak. Ook zij worstelden met een eerlijke taakverdeling, vooral rondom de onzichtbare mentale last. Vandaar dat ik dan graag weer even erbij haal hoe een taak eigenlijk in elkaar zit.

structuur van een taak

Taak van begin tot eind

Je ziet dat een taak uit drie delen bestaat: signaleren, plannen en uitvoeren. Helaas voor de planners, de uitvoering van een taak is het meest zichtbaar. Neem bijvoorbeeld het brengen van de kinderen naar zwemles. Maar wie zorgt ervoor dat de zwemkleding schoon is, dat er eten voor direct erna is en dat het past in de gezinsplanning? Het signaleren en plannen van een taak zijn vaak onzichtbaar en vormen de mentale last.

Dit inzicht hielp mij om de communicatie met Mark te verbeteren en een evenwichtige taakverdeling te bereiken. Nu is hij bijvoorbeeld niet alleen degene die de kinderen naar zwemles brengt, maar ook degene die ervoor zorgt dat alles daarvoor geregeld is. Dit heeft niet alleen onze samenwerking verbeterd, maar het heeft ons huishouden ook een stuk rustiger gemaakt. Net als bij mijn klant werd het duidelijk dat niet alleen de zichtbare, maar ook de onzichtbare taken eerlijk verdeeld moeten worden.

Herken je dit in je eigen huishouden of op werk?

Net zoals mijn klant, vraag je je misschien af waarom je de taken nog steeds niet evenwichtig aanvoelen, ook al lijkt alles eerlijk verdeeld. Het kan zijn dat jij degene bent die onzichtbare lasten draagt, zoals het signaleren en plannen van taken, terwijl je partner (of collega) vooral het zichtbare deel op zich neemt.

Samen naar een evenwichtige taakverdeling

Wil je meer inzicht in hoe jouw taakverdeling in elkaar zit? Vul dit formulier, samen of alleen, in om erachter te komen waar de onzichtbare taken blijven hangen. Of heb je net als mijn klant behoefte aan een eerlijkere verdeling, maar weet je niet waar te beginnen? Ik help je graag met praktische tips en adviezen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de taken in jouw huishouden in balans komen, zodat zowel de zichtbare als onzichtbare lasten eerlijk verdeeld zijn.

Meer over taakverdeling

Check mijn 7 tips voor een eerlijkere taakverdeling in het huishouden, en ga aan de slag met mijn gratis werkbladen voor grip op jouw huishouden. Of maak van het verdelen van de taken met het kaartspel Fair Play, een spel gebaseerd op het boek van Eve Rodsky, ‘Schat, wil jij dit even doen?’ (Lezen).

Geplaatst in Gezin, Huishouden, Thuistaakverdeling, Werk.