Als iemand die sporten ooit vreselijk vond, had ik nooit gedacht dat ik dat dagelijks zou gaan doen. Toch is het gebeurd: sinds de coronaperiode sport ik elke dag 20-30 minuten, met zondag als rustdag. Wat begon als een experiment, is nu een vast onderdeel van mijn dag.
Dit proces heeft me doen inzien dat, net als ik een sportroutine kon opbouwen, iedereen een nieuwe gewoonte kan ontwikkelen, zelfs als dat, zoals bij mij, in het begin helemaal niet vanzelfsprekend voelt.
Vaak gehoord: “Opruimen is gewoon niets voor mij…”
Ik hoor het vaak: “Opruimen is gewoon niets voor mij,” of “ik weet niet waar ik moet beginnen.” En dat herken ik maar al te goed! Het is gemakkelijk om te denken dat opruimen (of sporten) niet bij je past. Maar wat ik met mijn eigen routineverandering heb geleerd, is dat bijna iedereen een nieuwe gewoonte kan leren. Of het nu sporten is of opruimen, met de juiste stappen en wat tijd kan je zelfs van het ‘onmogelijke’ een vaste routine maken.
Het creëren van nieuwe gewoontes – iedereen kan het
Verandering kost tijd en uithoudingsvermogen. Het is inderdaad een kwestie van doen. Uit onderzoek blijkt dat het 18 tot 254 dagen duurt om jezelf een nieuwe gewoonte aan te leren. Na ongeveer 66 dagen begint dat al wel steeds meer een automatisme te worden. Dus ook als opruimen niet je ding is, kun je jezelf trainen om het een routine te maken, net zoals ik heb geleerd om sporten onderdeel van mijn leven te maken.
Structuur en routine – Fit blijven en opruimen in de praktijk
Bij zowel sporten als opruimen heeft structuur een sleutelrol.
- Fit blijven: Fit worden en blijven vraagt een vast ritme.
- Opruimen: Net als bij sporten vraagt opruimen en vooral opgeruimd blijven van jou om het regelmatig bij te houden. Alleen door herhaling, bijvoorbeeld het dagelijkse opruimrondje van 10 minuten met het hele gezin na het eten en een keer in de zoveel tijd je kast opnieuw organiseren, en het speelgoed uitzoeken (sluit het nog aan op de leeftijd van je kind(eren), wordt er nog mee gespeeld) blijft je huis opgeruimd.
Gezondheid en welzijn – de gedeelde voordelen
Beide gewoontes, sporten en opruimen, dragen bij aan je gezondheid en mentale welzijn.
- Fit zijn: Door te sporten komen er stofjes vrij die stress verminderen en je humeur verbeteren (endorfines, dopamine en serotonine). Hierdoor voelen we ons na het sporten vaak energieker en positiever. Ook geeft regelmatig sporten je een boost van energie en zelfvertrouwen.
- Opruimen: Een opgeruimde ruimte vermindert stress en geeft rust en overzicht. Net als sporten helpt het je om mentaal weerbaarder te worden, en het vergroot je gevoel van controle over je omgeving (zie ook dit onderzoek).
Efficiëntie en productiviteit – het effect van routine
Een routine opbouwen rond sport en opruimen kan je dagelijks leven efficiënter maken.
- Fit zijn: Een fit lichaam heeft meer energie en kan dagelijkse taken makkelijker uitvoeren. Bij mij is het onderdeel geworden van mijn ochtendroutine en het helpt mij een goede start met mijn werkdag te maken.
- Opruimen: Een georganiseerde omgeving bespaart tijd omdat je niet hoeft te zoeken en minder snel wordt afgeleid door rondslingerende spullen.
Lange termijn voordelen – volhouden loont
Investeren in gewoontes die je gezondheid en omgeving verbeteren, geeft voldoening op de lange termijn.
- Fit zijn: Het onderhouden van je fitheid kan je levenskwaliteit verbeteren en je energie op peil houden.
- Opruimen: Door je omgeving consistent opgeruimd te houden, blijft je huis een fijne plek waar je tot rust komt, hoognodig in onze drukke levens.
Conclusie: Iedereen kan een nieuwe gewoonte ontwikkelen
Dus als ik als ‘sporthater’ dagelijks ben gaan bewegen, en er nog energie van krijg ook, dan kan jij ook een nieuwe gewoonte opbouwen. Wat je doel ook is, het gaat om toewijding en het zetten van die eerste stap, en de volgende, en de volgende, richting verandering. Uiteindelijk geeft dat niet alleen een opgeruimd huis, maar ook een rustiger en meer gebalanceerd leven.