Waarom ik opruimcoach ben

Leestijd: 3 minuten

Op de vraag waarom ik opruimcoach ben, heb ik geen eenduidig antwoord. Het is een rol die me als gegoten zit omdat meerdere kanten van mij erin samenkomen.

Ik heb een talent voor structureren en plannen en daar help ik graag anderen bij. En dat kan heel verschillend uitpakken.

Achtergrond in Social Work

Bij de een kom ik een keer langs voor het spreekwoordelijke zetje, bij de ander kom ik een half jaar elke week langs om alle ruimten in huis te ordenen en te helpen bij het plannen. Mijn achtergrond in Social Work komt daar goed bij van pas.

Laatste levensfase

Afgelopen jaar bijvoorbeeld, heb ik onder anderen iemand geholpen in de laatste fase van haar leven. Niet lang nadat haar laatste directe familielid – haar zus – kwam te overlijden, heeft ze contact met mij opgenomen.

Verschillende spullen, zoals familiefoto’s, kunstwerken en meubelstukken die al lang in de familie waren, waren nu in haar bezit. Ineens had ze ook gezelschap van een huisdier, wat ze nooit eerder had gehad.

Bijzondere verhalen

Maar ja, wat doe je met die spullen als je geen familie meer hebt om het aan door te geven? Hoe zorg je dat de bijzondere verhalen van jouw familie toch bewaard blijft, ook nadat je zelf zou komen te overlijden?

Wat doe je met al die (oude) foto’s? Samen zijn we op zoek gegaan naar mogelijkheden en hebben ondertussen alle spullen uitgezocht en zij heeft keuzes gemaakt. Want opruimen draait om keuzes maken.

Ondertussen bracht ik haar in contact met welzijnsorganisaties in de buurt die haar konden helpen wanneer ze naar het ziekenhuis moest of een klusje in huis had wat ze zelf niet meer kon of durfde te doen.

Loslaten en overgang

Opruimen en organiseren is altijd een proces van loslaten en overgang. Denk bijvoorbeeld aan die schattige babykleertjes die je kind vroeger zo leuk stonden. Je kind past er nooit meer in en als je geen kind meer verwacht, neemt het werkeloos ruimte in.

Dus wat doe je met die kleding? Vaak kiest de klant er uiteindelijk voor een deel te doneren en een paar bijzondere stukken te bewaren om later aan zoon of dochter te geven. Of om van die kleding een deken te maken of te gebruiken als kleding voor de poppen.

Ruimte voor nieuwe dingen

Door op te ruimen ontstaat ruimte voor nieuwe dingen. In letterlijke zin; opbergruimten zijn leger, maar ook in figuurlijke zin. Je raakt minder afgeleid door rommel in huis en je bent minder tijd kwijt aan het zoeken naar spullen – of het beantwoorden van vragen van je kinderen waar hun spullen zijn…

Bovendien blijkt uit deze studie – gedaan in de Verenigde Staten bij 60 huishoudens – dat een rommelig huis zorgt voor meer stress. Ook is gebleken dat mensen met een opgeruimd huis positiever gestemd zijn dan die met een rommelig huis. (Of een huis rommelig was, baseerden de onderzoekers op het woordgebruik van de huisbewoner tijdens de rondleiding in het huis.)

Antwoord op de vraag waarom ik opruimcoach ben

En dat is fantastisch, dat ik op deze manier een bijdrage kan leveren aan het verminderen van stress, het vergroten van rust, het maken van keuzes of de overgang naar de volgende levensfase. En natuurlijk zijn er nog een heleboel andere redenen waarom ik opruimcoach ben en waarom opruimen belangrijk is.

Meer over mij lees je op de pagina ViaRosa.

Nog meer redenen om op te ruimen: Spullen opruimen? 6x daarom!

Geplaatst in Opruimen, Ruimte, Spullen, Werk.