Lockdown 2 het hoofd bieden met een dag- of weekschema voor het gezin

Leestijd: 3 minuten

We zitten nog volop in de feestdagen. Toch start het nieuwe jaar met thuiswerken en thuisonderwijs in lockdown ook bijna. Een goed dag- of weekschema helpt om dit met je gezin gestructureerd in goede banen te leiden en je aandacht en tijd te verdelen over werk, huishouden, thuisonderwijs en ontspanning.

Dag- of weekschema voor het gezin: daarom

Het combineren van alle taken en verantwoordelijkheden deze tweede lockdown stelt ons voor verschillende uitdagingen. Ook voor gezinnen met jonge schoolgaande kinderen. Het maken van een dag- of weekschema brengt structuur in de dagen en helpt je thuisonderwijs, gezin, werk en huishouden gestructureerd te combineren. Dit is handig want:

  • het zorgt voor rust en houvast;
  • en vermindert dus de kans op stress;
  • je kunt onverwachte gebeurtenissen beter opvangen;
  • je laat je minder afleiden waardoor je al je aandacht kunt richten op een taak;
  • iedereen van het gezin weet waar hij of zij aan toe is, wat er verwacht wordt en wat er gedaan kan worden;
  • je hebt zo altijd iets om op terug te vallen;
  • het helpt om afspraken af te stemmen met werk, school en elkaar;
  • het draagt bij aan het efficiënt en effectief besteden en verdelen van tijd en aandacht;
  • het vergroot het zelfvertrouwen en de zelfstandigheid van alle gezinsleden;
  • het geeft ruimte voor het ontwikkelen van gezinsrituelen zoals samen koken, lezen, een spelletje doen, etc.

Activiteiten voor energie

Met het maken van een dagstructuur maak je voor iedereen inzichtelijk wanneer wat – thuisonderwijs, werk, huishouden – van hem en haar wordt verwacht. Ook zie je wanneer je tijd kunt nemen voor een activiteit waar je zelf energie van krijgt na het geven van thuisonderwijs en het werk. Of dit nu sporten, uitgebreid koken of het maken van een wandeling met het hele gezin is waar jullie energie van krijgen, neem dit gestructureerd op in je dag- of weekschema.

Met het hele gezinBetrek het hele gezin

Betrek alle gezinsleden bij het maken van het dag- of weekschema. Maak samen of vooraf alvast een planbord. Dit kan bijvoorbeeld op een whiteboard of een stuk karton. In ieder geval moet het zo groot zijn dat in een oogopslag te zien is wat er die dag op de planning staat.

Invulling van het dag- of weekschema

Heb je jonge kinderen die nog niet kunnen lezen, maak dan zeker gebruik van pictogrammen. Bij iets grotere kinderen kun je de pictogrammen combineren met tekst en een klok, digitaal of analoog getekend.

Werken met activiteiten en pictogrammen

Je kunt voordat je samen de planning maakt alvast een aantal pictogrammen maken met activiteiten als school/ thuisonderwijs, tandenpoetsen, werk, lunch, etc. Ook kun je die samen maken. Vergeet daarbij niet de vrije tijd gestructureerd in te plannen. Voor jezelf maar ook voor de kleinere gezinsleden. Wat voor leuke dingen willen zij doen? En ja, activiteiten als tv-kijken en gamen kunnen daar ook onderdeel van uitmaken.

Maar denk ook eens aan een speeltuinentocht, het maken van een speelafspraak met een klasgenoot na schooltijd, bezoek online het Mauritshuis of doe een speurtocht. Voor meer ideeën kun je ook terecht op Kidsproof.nl. En voor jezelf; sport, kook, lees een boek, volg een online cursus of waar je maar energie van krijgt. Dat kunnen we in deze donkere tijden extra gebruiken.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid en aan de slag

Door de planning samen te maken herkent iedereen zich erin en wordt de Aan het werk met dag- of weekschemaverantwoordelijkheid verdeeld. Probeer ruim te plannen. We zijn namelijk geneigd te overschatten hoeveel we kunnen doen. En heb je een keer tijd over, geniet ervan!

Zo, het schema is gemaakt. Hang het op een centrale plek in het huis op en neem het dagelijks (met hele jonge kinderen) en wekelijks (met wat oudere kinderen) door met het hele gezin. Probeer het een tijdje uit zodat routines kunnen ontstaan. Dat wat nog niet werkt, pas dat in samenspraak aan door activiteiten te schrappen, toe te voegen en/ of te verschuiven.

Meer inspiratie en ideeën

Voor voorbeelden van dagritmekaarten kun je kijken op: www.gratisbeloningskaart.nl/gratis-dagritmekaarten/ en voor schema’s kleuteruniversiteit.nl. Voor ideeën voor de vorm van een dag- of weekschema kun je ook terecht op de Pinterest van ViaRosa waar ik enkele voorbeelden voor je heb verzameld. 

Ben je op zoek naar meer redenen om structuur aan te brengen in je dagelijkse leven, lees dan ook eens dit artikel van mij met 4 tips voor meer grip, rust en ruimte in je gezinsleven. 

Geplaatst in Gezin, Kinderen, Ruimte, Tijd, Werk.