Groot fan van systemen

Leestijd: 3 minuten

Ik ben als opruimcoach een groot fan van systemen. Je kunt het overal voor inrichten en het brengt rust en overzicht.

Systeem is makkelijk

Denk jij bij het woord systeem aan automatisering (robots), Trello, Windows of iets ingewikkelds uit de wetenschap? Dat hoeft helemaal niet. Het kan al gaan om het hebben van een vaste plek voor bepaalde spullen, een vaste wasdag of een dag in de week dat je de restjes klaar maakt.

Een systeem zoals ik het hier bedoel is een methode, bijvoorbeeld voor het doen van je huishouden, het organiseren van je spullen, het maken van een planning etc. Zo zorg je ervoor dat het een automatisme wordt (misschien toch een beetje automatisering) En hoe dat in elkaar steekt, dat bepaal je helemaal zelf.

Systemen saai? Juist niet! Zo hebben Mark en ik ruimte voor andere dingen zoals hobby’s en vrijwilligerswerk. En daar worden we allebei heel blij van!

Zonder na te denken

Moet je voorstellen dat je geen systeem hebt. Dan moet je steeds opnieuw bedenken hoe je iets aanpakt of organiseert. Stel; je komt thuis met je jas aan en in je handen tassen met boodschappen. Waarschijnlijk denk je er nu niet over na wat doet. Je brengt bijvoorbeeld eerst je tassen naar de keuken waarna je je jas uitdoet en ophangt. Dat komt doordat je een systeem hebt.

Het hebben van een volgorde van handelingen en dat er een plek is waar je je jas ophangt, is al een systeem. En zo heb je ongemerkt allerlei systemen. Heb je die ook voor je fysieke en digitale post, voor binnenkomende spullen, maar ook spullen die je al heb, dan hoef je daar niet steeds opnieuw over na te denken. Heerlijk toch?!

Ruimte voor leuke dingen

leuke dingen

Systemen, methodes, automatismen of hoe je het ook noemt schelen jou een hoop schijfruimte, en dus houd je ruimte over voor andere dingen waar je liever mee bezig bent. Hoe meer je processen automatiseert – er een systeem voor hebt – hoe meer ruimte voor andere, leuke dingen.

Voorbeelden van systemen

Het hebben van een weekmenu is een van de systemen die we hanteren. Ik bedenk van tevoren 5 gerechten, gebaseerd op wat we nog in huis hebben, familiefavo’s en/ of de tijd die er is om te koken. Een keer in de week eten we bij opa en oma en een keer in de week houden we een flexdag; afhankelijk van hoe de week loopt of is gelopen halen we wat uit de vriezer, gaan we ergens heen of eten we met vrienden.

En verder kun je denken aan vaste momenten voor het doornemen van de week, het doen van het huishouden, je administratie of voor de oppas. Ook ontstaan veel systemen of routines door andere vaste gebeurtenissen in een week. Denk maar aan school, werk of sport(les).

Vrijheid, blijheid

Een systeem is niet in steen gebeiteld, je kunt er altijd van afwijken of iets anders proberen. Ik heb gemerkt dat juist in hele hectische tijden systemen en routines ons als gezin rust bieden. We weten wat we kunnen verwachten en ook zorgt het ervoor dat we elkaar op het juiste moment weten te vinden.

Maar heb je eenmaal een systeem ergens voor, dan kun je natuurlijk altijd wat anders proberen. Wij zijn bijvoorbeeld totaal geen ochtendmensen, maar ontbijten moeten we wel. Voorheen maakte ik het ontbijt midden in de ochtendhectiek, nu bereid ik het de avond ervoor alvast voor. Dat brengt vooral mij meer rust.

Het gaat ook om kleine, tijdelijke dingen. Zo bespreken Mark en ik wekelijks onze week en (her)verdelen taken. Dan hoeven we niet aan het einde van de dag nog te bedenken wat we gaan eten en wie de kinderen haalt.

Ook groot fan van systemen

Wil jij ook meer ruimte voor leuke dingen? Aarzel niet en schakel mij in.

 

Geplaatst in Huishouden, Ruimte, Thuistaakverdeling, Tijd.